Posljednji dan prijevremenog glasanja na izborima u Sloveniji

Opšte glasanje bit će održano u nedelju, 24. aprila, kada će 1,7 miliona birača s pravom glasa imati priliku da izabere novi sastav Državnog zbora (Parlamenta) od više od 1.400 kandidata s 20 lista.

Region 21.04.2022, 10:02
Posljednji dan prijevremenog glasanja na izborima u Sloveniji
© AA

U Sloveniji je danas poslednji dan prijevremenog glasanja za parlamentarne izbore. Prijevremeno glasanje počelo je u utorak i traje tri dana. 

Prije nedjeljnih izbora birači i danas mogu glasati prijevremeno na jednom od 96 biračkih mjesta koja će biti otvorena od 7 do 19 sati. Prvi dan prijevremenog glasanja obilježila je visoka izlaznost, na kojoj je glasalo skoro 36.000 ljudi.

Za prijevremeno glasanje određeno je 96 biračkih mjesta, uglavnom u sjedištima okružnih izbornih komisija. Na području Upravne jedinice Ljubljana na Gospodarskom razstavišču se održava prijevremeno glasanje za svih 14 izbornih jedinica. Birači mogu glasati prijevremeno samo u svom okrugu u kojem borave. Nema potrebe da se registruju za prijevremeno glasanje, već birači samo treba da ponesu lični dokument na biralište.

Trodnevno prijevremeno glasanje počelo je u utorak, kada je, prema podacima Državne izborne komisije, glasalo 35.754 birača, što je 2,1 posto svih birača s pravom glasa. To je tri puta više nego prvog dana prijevremenog glasanja prije četiri godine, kada je glasalo 0,7 posto birača. U međuvremenu je u ponoć istekao rok za prijavu za glasanje kod kuće i na omnia biralištima, van mjesta prebivališta u nedjelju.

Opšte glasanje bit će održano u nedelju, 24. aprila, kada će 1,7 miliona birača s pravom glasa imati priliku da izabere novi sastav Državnog zbora (Parlamenta) od više od 1.400 kandidata s 20 lista. Stranke i liste koje su izašle na izbore imaju rok da se obrate biračkom tijelu samo do petka u ponoć, kada će se zvanično završiti izborna kampanja i nastupiti izborna tišina, piše AA. 

Državna izborna komisija najavila je da će s Poštom Slovenije provjeriti u koje zemlje su glasački listići poslani prošle subote i utorka, kada je više od 32.000 poslano u inozemstvo. Odluka komisije uslijedila je nakon nedavnih izvještaja o kašnjenju u slanju glasačkih listića korisnicima u inostranstvu. Pošta Slovenije garantuje da nije odgovorna za kašnjenje.

komentari (0)