Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik

Region 07.01.2023, 10:52
Pravoslavni vjernici danas slave Božić
© AA

Sveta arhijerejska liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti koji poštuju julijanski kalendar dočekali najradosniji hrišćanski blagdan jutros je služena u crkvama širom Bosne i Hercegovine, piše Anadolija.

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornom hramu u Sarajevu. Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenjem badnjaka u dvorištu crkve, u petak je u Sarajevu obilježen Badnji dan, čime je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak hrišćanskog praznika Božića.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom sinoć je, povodom Badnje večeri, služio večernje u Staroj pravoslavnoj crkvi, koja se nalazi nedaleko od Baščaršije, nakon čega je obavljeno nalaganje badnjaka.

Molitvom i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Pravoslavni vjernici Božić obilježavaju od pamtivijeka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame, a na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

komentari (0)