Preliminarni rezultati: Pirc Musar, sa više od 54 posto glasova prva predsjednica Slovenije

Region 13.11.2022, 21:00 13.11.2022, 21:09
Preliminarni rezultati: Pirc Musar, sa više od 54 posto glasova prva predsjednica Slovenije
© AA

Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Sloveniji, nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar, sa više od 54 posto osvojenih glasova postala je prva predsjednica Slovenije.

Danas je u Sloveniji održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojim su Slovenci birali petog šefa države koji će 23. decembra zamijeniti aktuelnog predsjednika Boruta Pahora.

Kandidati u drugom krugu bili su Pirc Musar koja dolazi iz liberalnog i socijaldemokratskog tabora i Anže Logar koji predstavlja politiku desnog centra.

Prema preliminarnim rezultatima nakon prebrojanih 55,52 posto listića u vodstvu je Pirc Musar sa osvojenih 54,18 posto glasova, dok Logar ima 45,82 posto.

Pirc Musar je po dolasku u svoj izborni štab večeras zahvalila svima koji su je podržavali u teškoj petomjesečnoj kampanji kao i svim biračima koji su glasali za nju.

Naglasila je da je kandidatura za predsjednicu Slovenije bila najveći projekt u njenom životu.

“Slovenija zaslužuje odlučnog, poštenog i srdačnog predsjednika. Predsjednik državničkog stava koji će uvijek zagovarati tolerantan i uvažavajući dijalog. Čula sam to od građana tokom mog putovanja našom lijepom Slovenijom u zadnjih pet mjeseci da žele neovisnu i politički neopterećenu predsjednicu. Računam na to da su tu volju iskazali i danas na biračkim mjestima“, poručila je Pirc Musar.

Pirc Musar je bivša novinarka, doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju nerijetko oslovljavaju s nadimkom “Čelična Lady“.

Kao nezavisnu kandidatkinju na ovim izborima ovu 54-godišnju Ljubljančanku podržavaju bivši slovenski predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

Balkan News/AA

komentari (0)