Prijevremeni izbori u Bugarskoj održat će se 2. oktobra

Region 01.08.2022, 14:03
Prijevremeni izbori u Bugarskoj održat će se 2. oktobra
© AA

Nakon što je Bugarska socijalistička partija (BSP), koja nije uspjela formirati vladu u Bugarskoj, 18. jula vratila mandat predsjedniku Rumenu Radevu, odlučeno je da se prijevremeni opći izbori u toj zemlji održe 2. oktobra.

Radev je potpisao dekret kojim je raspustio parlament te imenovao Galaba Doneva za predsjednika privremene vlade koja će vladati zemljom do formiranja sljedeće vlade.

Koalicijska vlada Kirila Petkova, kopredsjednika stranke Nastavljamo s promjenama (PP), najveće grupe u bugarskom parlamentu, ostala je na vlasti samo šest mjeseci.

Vlada Petkova, koji nije mogao dobiti povjerenje u parlamentu, podnijela je ostavku nakon što se stranka komičara Slavija Trifonova Postoji takav narod (ITN), jedan od koalicijskih partnera, povukla iz koalicije.

Prema Ustavu Bugarske, predsjednik mora povjeriti dvjema najvećim političkim snagama u parlamentu, a zatim još jednoj stranci, formiranje vlade prije raspisivanja prijevremenih izbora.

U tom procesu PP i stranka Građani za europski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova, koja ima drugu najveći klub u parlamentu, nisu uspjeli formirati vladu.

U Bugarskoj, gdje su prošle godine tri puta održani opći izbori, građani će ponovno izaći na izbore 2. oktobra.

komentari (0)