Pripreme za parlamentarne izbore u Crnoj Gori: Građani bez velikih očekivanja

Za povjerenje birača utrkuju se partije koje su posljednjih godina bile dominantan faktor na političkoj sceni, ali ima i novih partija.

Region 07.06.2023, 09:36
Pripreme za parlamentarne izbore u Crnoj Gori: Građani bez velikih očekivanja
© AA

Građani Crne Gore u nedjelju, 11. juna, izlaze na birališta, gdje će na vanrednim parlamentarnim izborima birati novi saziv Skupštine Crne Gore. Iako u izbornoj trci učestvuje 15 lista, ako je suditi prema anketi koju je sprovela Anadolija, građani Podgorice nemaju velika očekivanja od izbora.

Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, period od skoro tri godine, obilježen je konstantnom političkom krizom. Dvjema vladama je izglasano nepovjerenje u parlamentu, neuspio je pokušaj da se sastavi nova Vlada, pa je rješenje trenutne situacije odlazak na birališta.

Tako će građani Crne Gore u nedjelju, 11. juna birati između 15 lista. Za povjerenje birača utrkuju se partije koje su posljednjih godina bile dominantan faktor na političkoj sceni, ali ima i novih partija.

Uprkos tome što je pred građanima široka ponuda, očekivanja od izbora nisu prevelika. Razlog leži u činjenici da su u aprilu održana dva kruga predsjedničkih izbora, a par mjeseci ranije i lokalni izbori, pa građani osjećaju zasićenost od izbora.

Prema riječima Vojina iz Podgorice, za očekivati je promjene na bolje.

- Svi se oni kao bore za Crnu Goru, a bore se da je unište. Ne može biti gore nego što su bile ove dvije zadnje Vlade. Očekujem promjene na bolje, za državu, jer, ako nemaš državu, nemaš ništa, kaže Vojin.

Prema riječima Buda iz Podgorice, potrebne su primjene u političkoj ponudi.

"Očekujem da oni koji su 30 godina bili vlast i opozicija, da odu, da ih više ne gledamo. Nadam se da će to biti najveća promjena i dobitak ovih izbora", kaže Budo.

Ipak, većina ispitanika ne očekuje previše od izbora.

"Ne očekujem ništa, jer političarima je posao da obećavaju, a samo naivni mogu da povjeruju u sve to", kaže Boban.

Sličnog je stava i Ratko iz Podgorice.

"Ne očekujem ništa. Svi su obećavali, jedni, drugi i treći, brda i doline, obećavaju nemoguće, a ne vode računa da li to što obećavaju mogu da ispune", kaže Ratko.

Ima i onih koje izbori ne zanimaju.

„Ne razumijem se u to, niti me nešto previše zanima. Ako ćemo realno, nema ni neke konkurencije", kaže Pavle.

Na parlamentarnim izborima koji će u Crnoj Gori biti održani 11. juna, učestvovaće ukupno 15 izbornih lista. Lista Bošnjačke stranke biće prva na glasačkom listiću, dok će druga biti Hrvatska građanska inicijativa.

Na trećem mjestu na biračkom listiću će biti lista Pravda za sve, a na četvrtom koalicija Socijalističke narodna partije i Demosa. Lista Narodna koalicija - složno i tačka biće na petom mjestu, šesta će biti lista Albanske alijanse, a sedma pokreta Preokret.

Na osmom mjestu na biračkom listiću biće lista Pokreta za promjene, na devetom savez Mi možemo za građansku Crnu Goru, a na desetom koalicija Zajedno.

Pokret Evropa sad biće na 11. mjestu, na 12. Socijaldemokratska partija, na 13. koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA. Na 14. mjestu na glasačkom listiću biće koalicija Za budućnost Crne Gore, dok će 15. biti lista Albanskog foruma.

Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima ima 542.468 birača

komentari (0)