Protesti SPC-a protiv LGBT parade ponosa

Crna Gora je postala prva država Zapadnog Balkana koja nije članica EU koja je legalizovala istopolna partnerstva 2020. godine

Region 05.10.2022, 14:07
Protesti SPC-a protiv LGBT parade ponosa
© AA

U Crnoj Gori, Srpska pravoslavna crkva pozvala je na vjerske demonstracije radi zaštite porodičnih vrijednosti, protiv parade ponosa koja će se održati u subotu u glavnom gradu Podgorici.

Dan uoči Parade ponosa, demonstranti će se okupiti i moliti se ispred Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici za svetinju braka i zaštitu porodice.

I srpski pravoslavni patrijarh Porfirije je 12. septembra najavio da će se crkva svakodnevno moliti za svetinju braka i zaštitu porodice.

- Mi se nikome ne mešamo u život. Nikada nismo niti ćemo heteroseksualnim osobama braniti da stupaju u brak, ili se baviti njihovim pravima na bilo koji način, kazao je Kalezić za Glas Amerike, rekao je Porfirije za Glas Amerike, prenosi Danas.rs. 

Crna Gora je postala prva država Zapadnog Balkana koja nije članica EU koja je legalizovala istopolna partnerstva 2020. 

Slovenija je, s druge strane, postala prva istočnoevropska zemlja koja je legalno dozvolila udomljavanje istopolnim parovima, uredbom koju je juče usvojio parlament.

komentari (0)