Prva posjeta ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije Hrvatskoj

Saradnja dviju država posebno nosi potencijale na području IT tehnologija, turizma, pomorskog prijevoza, odnosno luka i u obrambenoj industriji

Region 16.02.2022, 16:53 17.02.2022, 09:16
Prva posjeta ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije Hrvatskoj
© AA

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom. 

Nakon sastanka održanog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) dvojica ministara izjavila su kako Hrvatska i Kraljevina Saudijska Arabija njeguju tradicionalno prijateljske odnose bez otvorenih pitanja te kako je ovaj posjet prilika za jačanje bilateralnih, političkih i gospodarskih odnosa među dvjema državama.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman najavio je ove godine uzvratni posjet Rijadu s hrvatskim gospodarstvenicima te održavanje gospodarskog foruma koji bi dodatno ojačao ekonomsku razmjenu.

Saudijski ministar Faisal bin Farhan Al Saud upoznao je hrvatskog kolegu s vizijom Saudijske Arabije za 2030. godinu koja uključuje planove diverzifikacije gospodarstva i ostvarivanja održivog razvoja, a tema su bile i mogućnosti ulaganja i izvoza hrvatskih tvrtku i ovu zemlju.

Saradnja dviju država posebno nosi potencijale na području IT tehnologija, turizma, pomorskog prijevoza, odnosno luka i u obrambenoj industriji.

Također, razgovaralo se o situaciji u regiji, pri čemu je saudijski ministar Hrvatsku ocijenio važnom članicom Europske unije (EU) i državom koja je simbol stabilnosti na ovom prostoru.

- Govorio sam o naporima Kraljevine da se u našoj regiji problematična pitanja rješavaju dogovorom i diplomacijom, iako su neke strane odustale od pregovora o prekidu neprijateljstava i obustavi vatre, no nadam se da ćemo uz pomoć međunarodne zajednice uspjeti to postići, kazao je saudijski ministar.

Posebno je upozorio na aktivnosti Huti milicije koja, istaknuo je, nastavlja napadati civilne ciljeve u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i odbija pregovore o obustavi neprijateljstava, javlja AA. 

- Hrvatska se prema islamu oduvijek odnosila s najvećim poštovanjem i uvažavanjem. Hrvatski put uspješnog religijskog suživota prepoznat je i cijenjen od drugih zemalja te je primjer mnogim europskim državama, kazao je Grlić Radman.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji na Bliskom istoku, u Zaljevu te o suradnji u multilateralnim organizacijama.

Ministar Grlić Radman zahvalio se Saudijskoj Arabiji na donaciji 11,5 tona medicinskih zaštitnih maski u jeku pandemije koronavirusa.

Riječ je o prvoj službenoj posjeti jednog ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije suvremenoj hrvatskoj državi tijekom koje će se Faisal bin Farhan Al Saud sastati s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

komentari (0)