Prvu baza na Zapadnom Balkanu: NATO modernizuje zračnu bazu Kučova u Albaniji

Svrha izgradnje ove baze prije nekoliko decenija za vrijeme komunističke vlasti bila je zaštita zračnog prostora Republike Albanije. U bazi su bili stacionirani avioni ruske i kineske proizvodnje, koji danas nisu u upotrebi

Region 16.03.2022, 11:11 16.03.2022, 11:26
Prvu baza na Zapadnom Balkanu: NATO modernizuje zračnu bazu Kučova u Albaniji
© AA

 U Albaniji postoji nekoliko vojnih kompleksa naslijeđenih iz komunističkog perioda, a posljednjih godina ponovo je u fokusu baza Kučova, koja će biti unapređena u prvu zračnu bazu NATO-a na Zapadnom Balkanu.

Svrha izgradnje ove baze prije nekoliko decenija za vrijeme komunističke vlasti bila je zaštita zračnog prostora Republike Albanije. U bazi su bili stacionirani avioni ruske i kineske proizvodnje, koji danas nisu u upotrebi. U bazi, koja se nalazi na području opštine Kučova, na jugu Albanije, trenutno se nalazi desetine takvih aviona tipa MiG, simbola nekadašnje moćne ratne avijacije.

Major Arqile Olldashi, komandant zračne baze Kučova, za AA govorio je o izgradnji kompleksa 1955. godine i budućim planovima koji uključuju prisustvo NATO-a.

- U ovoj bazi su letjeli mnogi tipovi aviona, kao što su MiG-15, MiG-17, MiG-19 i to je do sada bila moćna baza sa mnogo letova, sa mnogo vježbi koje su se izvodile u to vrijeme. Zračna baza Kučova završila je svoje posljednje letove 2005. godine, kazao je Olldashi.

Dodao je da je nakon 2005. godine, Kočova postala baza za obuku pilota albanskog zrakoplovstva, izvođenje vježbi pripadnika Oružanih snaga Albanije i država članica NATO-a. Prošle godine Albanija je bila domaćin multinacionalne vojne vježbe predvođene Sjedinjenim Američkim Državama "Defender Europe 21".

Nakon pada komunističkog režima, uloženi su napori za modernizaciju baze. Oružane snage Turkiye su u okviru tursko-albanske bilateralne vojne saradnje, uložile u rekonstrukciju piste, izgradnju kontrolnog tornja, prostorija za obuku i rad osoblja.

Prije tri godine, povodom desete godišnjice članstva Albanije u NATO-u, odnosi saveznika ušli su u novu fazu, nakon odluke alijanse da izgradi taktičku zračnu bazu u Albaniji.

NATO je Albaniju, kao članicu saveza, izabrao za izgradnju svoje prve taktičke zračne baze u regionu, a u januaru 2022. godine, počeli su terenski radovi na implementaciji projekta modernizacije baze Kučova.

Albanske vlasti ovaj projekat smatraju ambicioznim i važnim za nacionalnu sigurnost Albanije, ali i regiona. Kučova će služiti kao baza za opskrbu, logistiku, obuku i vježbe.

Završetak radova očekuje se na jesen 2023. godine, a prema tvrdnjama albanskih vlasti, bazu će koristiti obje strane, albanska vojska i NATO.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Albanije, u bazu Kučova će biti uloženo 45,8 miliona eura u svrhu rekonstrukcije i izgradnje sredstava neophodnih za realizaciju letova u skladu sa standardima NATO-a.

Albanija je članica NATO-a od aprila 2009. godine, a u posljednjoj deceniji alijansa i ta zemlja su pojačale svoje odbrambeno i sigurnosno partnerstvo.

komentari (0)