Rama: "Drago nam je što imamo snažan most kao što je Turkiye"

Rama je naglasio da je Albanija uvijek podržavala i da će podržavati Azerbejdžan, njegovu teritorijalnu cjelovitost i suverenitet

Region 15.04.2022, 09:42
Rama: "Drago nam je što imamo snažan most kao što je Turkiye"
© AA

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev primio je danas u Bakuu uz najviše državne počasti premijera Albanije Edija Ramu te je tom prilikom istakao da su odnosi te dvije zemlje na veoma dobrom nivou. 

- Moramo raditi na povećanju naše trgovinske razmjene. Brojka je vrlo mala, ali ima potencijal za rast. Azerbejdžan je izvoznik prirodnog gasa u Evropu više od godinu dana i Albanija je uvijek podržavala ovu inicijativu. Visoki predstavnici vaše zemlje su uvijek učestvovali na sastancima Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora i značajno doprinijeli implementaciji ovog projekta. Danas se čini jasnijim značaj Južnog gasnog koridora, a posebno Transjadranskog gasovoda (TAP), rekao je Alijev.

Ističući da i saradnja u oblasti energetike ima potencijal rasta, Alijev je rekao da su u toku pregovori za širi portfelj energetske saradnje.

- Pitanja poput prirodnog gasa, tranzita, snabdijevanja i električne energije mogu biti važan dio našeg dnevnog reda. Možemo pregovarati o zajedničkim ulaganjima. Možemo stvoriti različite mogućnosti u oblasti turizma za naše građane, je rekao on.

Albanski premijer Rama je također je izrazio zadovoljstvo što je posjetio Azerbejdžan nakon oslobođenja azerbejdžanskih teritorija u Karabahu.

Rama je naglasio da je Albanija uvijek podržavala i da će podržavati Azerbejdžan, njegovu teritorijalnu cjelovitost i suverenitet, javlja AA. 

On je pozdravio napore Azerbejdžana za izgradnju mira i dugoročne saradnje sa Armenijom.

- Drago nam je što imamo snažan most kao što je Turkiye. Možemo još mnogo toga učiniti. Postoje oblasti koje imaju potencijal da povećaju našu saradnju i tu sam da saznam vaše stavove o ovom pitanju i da pregovaramo, poručio je Rama.

komentari (0)