Rusija odobrila upotrebu Sputnik vakcine proizvedene u Srbiji

- Sa predsjednikom Vučićem razgovarat ćemo o tome gdje treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv koronavirusa, rekao je Popović...

Region 19.05.2021, 13:49
Rusija odobrila upotrebu Sputnik vakcine proizvedene u Srbiji
© AA

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Institutu Torlak i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina protiv koronavirusa Sputnik V.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnik V, saopšteno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsjednik Mješovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg, saopšteno je iz Ministarstva.

Popović je podsjetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca poslate na proveru u Institut Gamaleja, prenosi AA. 

- Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom, rekao je Popović.

Istakao je da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine.

- Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsjednikom Vučićem razgovarat ćemo o tome gdje treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv koronavirusa, rekao je Popović.

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku. Ukazao je da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake. Gintsburg je zahvalio ministru na poverenju koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini Sputnik V, a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svijetu sa više od 94 odsto.

Direktor Instituta Gamaleja prihvatio je poziv ministra da posjeti Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

komentari (0)