Sanchez u Albaniji: EU se ne može zamisliti bez Balkana

Tokom posjete španskog premijera Tirani, potpisan je bilateralni sporazum između Albanije i Španije o stvaranju zajedničke istražne grupe u oblasti borbe protiv međunarodnog organizovanog kriminala

Region 01.08.2022, 14:03 01.08.2022, 14:11
Sanchez u Albaniji: EU se ne može zamisliti bez Balkana
© AA

Zapadni Balkan je sastavni dio Evropske unije (EU) i Španija u potpunosti podržava integraciju regiona u 27-člani blok, izjavio je u ponedjeljak španski premijer Pedro Sanchez koji u boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji. 

Posjetom Albaniji Sanchez je završio zapadnobalkansku turneju u okviru koje je prethodno posjetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

U Tirani se danas sastao s albanskim premijerom Edijem Ramom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu te zemlje i uticaju ukrajinskog rata na region i šire.

- EU se ne može zamisliti bez Balkana. Rekao sam i premijeru Rami, mislim da je pozitivna ideja da, osim procesa pristupanja i sporazuma koje sklapamo sa svakom zemljom, stvorimo novu evropsku političku zajednicu. Zašto? Zato što ćemo na ovaj način imati priliku razgovarati o mnogim temama kako bismo uspostavili ovaj odnos na višem političkom nivou između šefova vlada i u mnogo fleksibilnijim formatima, rekao je Sanchez.

Govoreći o bilateralnim odnosima Španije i Albanije, Sanchez je spomenuo mogućnost dolaska španskih kompanija na albansko tržište i njihovog ulaganja u infrastrukturu, turizam i energetski sektor.

Dotakao se i situacije u Ukrajini, ističući da ruska invazija na Ukrajinu utiče na čitav međunarodni poredak, javlja AA. 

- Ovaj rat nam je zadao mnogo problema i zabrinutosti. Ovaj rat u Evropi nikada neće promijeniti vrijednosti koje nas ujedinjuju i vjerujem da je samo pokazao snagu EU, rekao je španski premijer.

Tokom posjete španskog premijera Tirani, potpisan je bilateralni sporazum između Albanije i Španije o stvaranju zajedničke istražne grupe u oblasti borbe protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

komentari (0)