Sastanak Brnabić - Von der Leyen: Podrška Srbiji i Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja EU

Brnabić je izdvojila nastavak reformi u oblasti vladavine prava, zatim reforme u oblasti pravosuđa i usvajanje novog paketa pravosudnih zakona, kao i pitanja medijskih sloboda i usvajanja novog seta medijskih zakona

Region 29.10.2022, 09:11
Sastanak Brnabić - Von der Leyen: Podrška Srbiji i Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja EU
© AA

 Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je jučer sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. 

Brnabić je zahvalila Von der Leyen na posjeti Srbiji i regionu, i istakla značaj zajedničke posjete predsjednika Republike Srbije i predsjednice Evropske komisije Nišu, gdje su obišli radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Brnabić je u razgovoru istakla da je nova energetska politika prvi prioritet nove Vlade, i da će u fokusu biti pitanje dalje energetske diversifikacije.

Predsjednica Vlade Srbije rekla je da je Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije objektivan i balansiran, i da će Vlada u novom mandatu nastaviti da bude posvećena reformama i procesu evropskih integracija, piše AA.

Brnabić je izdvojila nastavak reformi u oblasti vladavine prava, zatim reforme u oblasti pravosuđa i usvajanje novog paketa pravosudnih zakona, kao i pitanja medijskih sloboda i usvajanja novog seta medijskih zakona.

Upoznala je predsjednicu Evropske komisije s aktivnostima na usklađivanju s viznom politikom EU.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je kazala da ostaju posvećeni dijalogu i da su njihovi prioriteti mir i stabilnost.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen čestitala je Brnabić na izboru nove Vlade Srbije i poželjela mnogo uspjeha u daljem radu.

Von der Leyen je izrazila podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjednica Evropske komisije upoznala je na sastanku Brnabić s aktuelnim pitanjima u vezi s energetskom situacijom u Evropi.

Sastanku su prisustvovale i ministrica za evropske integracije Tanja Miščević i ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

komentari (0)