Selaković nakon sastanka s Cavusogluom: Odnosi između Srbije i Turkiye na historijskom vrhuncu

Region 16.06.2022, 13:02 17.06.2022, 13:57
Selaković nakon sastanka s Cavusogluom: Odnosi između Srbije i Turkiye na historijskom vrhuncu
© AA

Odnosi između Srbije i Turkiye nalaze se na istorijskom vrhuncu, izjavio je u četvrtak u Beogradu srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković nakon razgovora s turskim šefom diplomatije Mevlutom Cavusogluom. 

Selaković je nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova rekao da Srbija pridaje poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje s Republikom Turkiye.

- Veoma smo zadovoljni zbog uzlaznog trenda tih odnosa i možemo da kažemo da u prethodne 142 godine naših diplomatskih odnosa oni se sada nalaze na svom istorijskom vrhuncu, rekao je Selaković.

Dodao je da su tokom razgovora s Cavusogluom razmijenili mišljenja o nizu važnih tema poput ekonomske saradnje, značajnih projekata, investicija, energetike, kulturne saradnje, konzularnih odnosa, ali i drugih bitnih regionalnih tema.

Izrazio je zahvalnost Cavusogluu i Turkiye koja, kako je kazao, ulaže značajne napore na planu unapređenja političkih i ekonomskih odnosa dviju država.

- Ovo je bila prilika da razgovaramo o situaciji u svetu i regionu. Pominjući potrebe, kako bilateralne tako i višestrane regionalne saradnje koju Turska prepoznaje u našoj inicijativi 'Otvoreni Balkan', koju pokušavamo da razvijamo zajedno sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom, kazao je Selaković.

Dodao je da je s turskim kolegom razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini i tom prilikom su afirmisali podršku teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom poštivanju.

- Za nas je prihvatljivo svako rešenje do kojeg se dolazi putem dijaloga, uz uvažavanje sva tri konstitutivna naroda i oba bosanskohercegovačka entiteta, naglasio je Selaković.

Dodao je da je s Cavusogluom razgovarao i o dijalogu između Beograda i Prištine, istakavši kako se njegov turski kolega uvijek interesuje za napredak razgovora.

Ponovio je da su ekonomski odnosi između Srbije i Turkiye na vrhuncu, o čemu govore podaci da je trgovinska razmjena između dviju zemalja prešla nivo od dvije milijarde eura godišnje.

- Samo u prva četiri meseca ove godine, po našoj metodologiji, ta razmena je premašila nivo od 585 miliona eura, što je u vreme kada je čitav svet na pragu ozbiljne ekonomske krize nešto čime zaista možemo da se pohvalimo, naveo je ministar vanjskih poslova Srbije.

Istakao je i da turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiju, te je podsjetio da je u 2021. godini ukupna trgovinska razmjena između Srbije i Turkiye zabilježila rast od 31,2 posto.

Ministri su se dotakli i infrastruktunih projekata te su ocijenili da je izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, uz podršku Turkiye, od suštinske važnosti za budućnost regiona, pomirenje i unapređenje odnosa u ovom dijelu Evrope.

Na kraju Selaković se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, istakavši da zajedno s turskim ministrom izražavaju posvećenost miru i nadu da će do njegovog postizanja doći što je moguće prije.

Izvor: AA

komentari (0)