Situacija na sjeveru Kosova mirna: Na putevima i dalje barikade

Gotovo je pusto, samo poneka grupica građana ide na čuvanje barikada. Iza kamiona su podignuti šatori u kojima su građani bili tokom noći.

Region 12.12.2022, 11:05 14.12.2022, 13:26
Situacija na sjeveru Kosova mirna: Na putevima i dalje barikade

 Magistralni put Mitrovica - Leposavić, u selu Rudare kod Zvečana, na sjeveru Kosova, i dalje je blokiran teškom mašinerijom, ali je situacija mirna. 

Kod prvih kuća u Rudarama, nekoliko kilometara udaljenim od Mitrovice, na putu su kamioni i autobusi, a ispred su postavljene dvije trake koje označavaju da se dalje ne može.

Gotovo je pusto, samo poneka grupica građana ide na čuvanje barikada. Iza kamiona su podignuti šatori u kojima su građani bili tokom noći.

U blizini su dva patrolna džipa KFOR-a, dok Kosovska policija nije prisutna, piše AA. 

Kako je u nedelju izjavio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla, na sjeveru su od subote poslijepodne na šest mjesta postavljene barikade na magistralnim putevima, kod Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Zbog blokade puteva, Kosovska policija je privremeno zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova ka Srbiji, Jarinje kod Leposavića i Brnjak kod Zubinog Potoka.

Na mostu na rijeci Ibar, koji dijeli grad Mitrovicu na sjeverni dio sa većinskim srpskim i južni sa većinskim albanskim stanovništvom, mirno je. Na mostu patroliraju dva džipa EULEX-a i jedan automobil Kosovske policije, kao i dva džipa KFOR-a u kojima nema vojnika.

U sjevernom dijelu Mitrovice je gotovo pusto, vrlo malo ljudi se može vidjeti na ulici. Kako saznajemo, danas u četiri opštine na sjeveru Kosova ne rade osnovne i srednje škole, a zaposleni imaju radnu obavezu da u smjenama čuvaju barikade.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavili su barikade, nakon što je Kosovska policija u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Zabilježena je i razmjena vatre između kriminalnih grupa i Kosovske policije, a bačena je i šok bomba na patrolu EULEX-a. U incidentima nije bilo povrijeđenih. Prethodno je u četvrtak kod Zvečana povrijeđen jedan kosovski policajac iz vatrenog oružja.

Predstavnici EU i SAD zatražili su od Srba da uklone barikade i omoguće slobodu kretanja.

Nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost Kosova u nedelju, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da su napadi na Kosovsku policiju i pripadnike EULEX-a neprihvatljivi. Kurti kazao da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva, ako to ne učine sami Srbi koji su ih i postavili.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je zbog bezbjedonosne situacije odložila za 23. april 2023. godine vanredne lokalne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova koji su bili raspisani za 18. decembar.

Izbori su zakazani nakon izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj pregistraciji vozila sa starih srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova na RKS tablice, a tom prilikom su Srbi napustili i policiju i pravosuđe. Primjena te odluke je pomjerena na neodređeno nakon pritiska međunarodnih partnera, SAD-a i EU, u cilju smirivanja tenzija na sjeveru Kosova.

komentari (0)