Sjeverna Makedonija: Proces skrininga s EU-om trebao bi biti završen do novembra 2023

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije je također obavijestio javnost da je samo prošle godine prevedeno više od 17 hiljada stranica zakonodavstva EU-a

Region 21.07.2022, 16:02
Sjeverna Makedonija: Proces skrininga s EU-om trebao bi biti završen do novembra 2023
© AA

 Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić izjavio je u četvrtak da bi proces skrininga sa Evropskom unijom trebao biti završen do novembra 2023. godine,. 

Maričić je danas na konferenciji za novinare predstavio vremenski okvir za početak i završetak procesa skrininga sa EU-om. Riječ je o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva države kandidata sa pravnim tekovinama EU-a i predstavlja početni korak u okviru pregovora o pristupanju.

Istakao je da je "de jure" i "de facto" proces skrininga počeo prije dva dana, 19. jula 2022. godine, kada je održana prva međuvladina konferencija, piše AA. 

On je rekao da je skrining formalna i tehnička operacija koju sprovodi Evropska komisija, a "koja je neophodna i veoma važna da bismo imali jasan uvid u to gdje se nalazimo i šta treba da se uradi u narednim godinama."

Prema njegovim riječima, pregovaračka poglavlja grupisana su u šest klastera, a EK planira da ovaj proces završi u novembru 2023. godine.

- Oko 45 posto zakonodavstva Sjeverne Makedonije već je usklađeno sa zakonodavstvom EU-a, rekao je Maričić.

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije je također obavijestio javnost da je samo prošle godine prevedeno više od 17 hiljada stranica zakonodavstva EU-a.

komentari (0)