Slovenija olakšava zapošljavanje stranih radnika

Zbog nedostatka radne snage, predložene izmejen proširuju termin ‘sezonski rad’ i na sektor turizma i ugostiteljstva

Region 24.01.2024, 10:17
Slovenija olakšava zapošljavanje stranih radnika
© AA

Ministarstvo rada Slovenije predložilo je izmjene Zakona o zapošljavanju, samozapošljavanju i radu stranaca koje će se uskladiti sa zakonom Evropske unije i omogućiti da se sezonski rad stranaca proširi na turizam i ugostiteljstvo.

Zbog nedostatka radne snage, predložene izmejen proširuju termin ‘sezonski rad’, koji je do sada bio ograničen samo na poljoprivredu i šumarstvo, na sektor turizma i ugostiteljstva, prenosi AJB.

Prijedlogom se smanjuje minimalno potrebno trajanje ugovora za strane radnike za visokokvalifikovano zaposlenje sa jedne godine na šest mjeseci.

Ministarstvo rada bi također dozvolilo strancima koji borave u Sloveniji iz drugih razloga, a ne zbog posla, da se zaposle na osnovu dozvole za privremeni boravak i informativnog lista koje izdaje Zavod za zapošljavanje.

Slovenski poslodavci se u situaciji rekordno niske nezaposlenosti suočavaju s problemom nedostatka radne snage.

Na Zapadnom Balkanu je sve manje raspoložive radne snage pa preduzeća, uz brojne birokratske prepreke, traže radnike i izvan Evrope.

Takvih je osoba prema podacima iz 2022. godine u Sloveniji bilo stotinjak hiljada, od kojih je 90 posto iz zemalja bivše Jugoslavije.

komentari (0)