Slučaj "Thodex": Vlasnik pobjegao u Albaniju, Turska traži njegovo hapšenje

Republičkom tužilaštvu u Istanbulu jučer je podnesena krivična prijava protiv Fatiha Faruka Ozera, vlasnika Thodexa, berze kriptovaluta osnovane 2017. godine u Turskoj. U prijavi se navodi da na berzi već sedam dana postoji problem s povlačenjem novca na bankovne račune, te kako je kasnije došlo do potpunog zatvaranja berze...

Region 23.04.2021, 15:47 27.04.2021, 13:53
Slučaj "Thodex": Vlasnik pobjegao u Albaniju, Turska traži njegovo hapšenje

Za Fatihom Farukom Ozerom, vlasnikom berze kriptovaluta Thodex, koji je u utorak pobjegao iz Turske u Albaniju i sumnjiči se da je prevario oko 400.000 osoba, danas je raspisana Interpolova crvena potjernica. 

Novinar AA saznaje da je ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu razgovarao na ovu temu s albanskim kolegom Bledarom Cucijem. Razgovarali su također i šefovi policija dvije zemlje.

Nakon što je u medijima objavljeno da je Ozer (27) pobjegao u inostranstvo, a prije toga prevario svoje ulagače, Republičko tužilaštvo u Istanbulu jučer je pokrenulo istragu.

Za Ozera se, prema pisanju medija, sumnja da je putem kriptovaluta prevario oko 400.000 osoba, te da je riječ o prevari od čak dvije milijarde dolara.

Sud u Istanbulu raspisao je potjernicu za Ozerom zbog krivičnog djela "formiranje organizacije za činjenje prevara i kriminala korištenjem informacijskih sistema, banaka ili kreditnih institucija". Po nalogu državnog tužilaštva izvršen je pretres na radnom mjestu osumnjičenika i poduzete mjere na njegovim bankovnim računima.

Nakon što je Republičko tužilaštvo u Istanbulu sinoć uputilo zahtjev prema turskoj policiji za raspisivanje crvene potjernice za Ozerom, potvrđeno je da je Interpol danas prijepodne raspisao crvenu potjernicu, te se očekuje njegovo hapšenje i izručenje Turskoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske ranije je utvrdilo da je osumnjičeni Ozer u utorak, 20. aprila, napustio Tursku, te da je sa aerodroma Istanbul odletio za Tiranu.

Republičkom tužilaštvu u Istanbulu jučer je podnesena krivična prijava protiv Fatiha Faruka Ozera, vlasnika Thodexa, berze kriptovaluta osnovane 2017. godine u Turskoj. U prijavi se navodi da na berzi već sedam dana postoji problem s povlačenjem novca na bankovne račune, te kako je kasnije došlo do potpunog zatvaranja berze.

Navodi se, također, kako ni web-stranica "www.thodex.com" nije dostupna već dva dana. Riječ je o stranici koja ima oko 400.000 korisnika, među kojima 390.000 korisnika koji aktivno provode trgovinu kriptovalutama i financira ulaganja.

Brojni korisnici Thodexa oglasili su se putem društvenih mreža navodeći kako nemaju pristupa berzi te kako već neko vrijeme nisu u mogućnosti prenijeti svoj novac na račune.

Nakon žalbi korisnika da ne mogu pristupiti novcu na berzi, kompanija se oglasila prije dva dana uz obrazloženje da će "svi problemi biti riješeni nakon 6 sati planiranog održavanja". Nakon toga, iz berze su se ponovo oglasili navodeći da će ovaj put radovi održavanja trajati 4-5 dana.

komentari (0)