Srbi na Kosovu podnijeli ostavke u Vladi, Skupštini i drugim institucijama

Nakon vanredne sjednice svih političkih i institucionalnih predstavnika kosovskih Srba sa sjevera Kosova održane u opštini Zvečan, predsjednik Srpske liste Goran Rakić je saopštio da je odlučeno da Srbi napuštaju Vladu i Skupštinu Kosova, kao i sve institucije na sjeveru Kosova.

Region 05.11.2022, 14:53 05.11.2022, 15:10
Srbi na Kosovu podnijeli ostavke u Vladi, Skupštini i drugim institucijama
© AA

Svi poslanici Srpske liste Skupštine Kosova, ministar u Vladi Kosova, gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova, kao i svi predstavnici Srba u kosovskim sudovima i policiji podnijeli su ostavke. 

Nakon vanredne sjednice svih političkih i institucionalnih predstavnika kosovskih Srba sa sjevera Kosova održane u opštini Zvečan, predsjednik Srpske liste Goran Rakić je saopštio da je odlučeno da Srbi napuštaju Vladu i Skupštinu Kosova, kao i sve institucije na sjeveru Kosova.

“Upravo zbog naše odlučnosti da poštujmo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum i sve ostale sporazume postignute u dijalogu odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu, sve četiri opštine na sjeveru Kosova, ali da napustimo i učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije na sjeveru Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na sjeveru Kosova. Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu”, kazao je Rakić.

Naveo je da je zaključeno da ova odluka ostaje na snazi dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela i svim drugim sporazumima koji su zaključeni u dijalogu.

Kazao je da Srbi ne prijete nikome, nego čuvaju svoje dostojanstvo.

Potom je Rakić ustao i zvanično podnio ostavku na mjesto ministra u Vladi Kosova. Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić je u ime deset srpskih poslanika podnio ostavku na mjesta u Skupštini Kosova.

Sudija Nikola Kabašić je podnio ostavku u ime sudija i tužilaca Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici i u Apelacionom sudu.

Gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović je podnio ostavku u ime svih gradonačelnika i odbornika četiri opštine na sjeveru Kosova, dok je kapetan Aleksandar Filipović podnio ostavku u ime srpskih pripadnika Kosovske policije.

Potom su prisutni policajci skinuli uniforme kosovske policije.

Prethodno je regionalni direktor Kosovske policije za sjever saopštio da pripadnici Kosovske policije iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odbijaju da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, zbog čega ga je v.d. direktora Policije Kosova suspendovao, piše AA. 

Iako su Sjedinjene Američke Države i EU uputile zahtjev za produženje roka za primjenu novog režima registarskih tablica na deset mjeseci, zbog postojanja opasnosti od eskalacije bezbjednosnosne situacije na sjeveru Kosova, Vlada Kosova je 1. novembra počela sa primjenom svoje odluke.

Odluka Vlade je da se mjere sankcionisanja postepeno uvode. Prva faza predviđa izricanje ukora vlasnicima vozila koji imaju tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije.

Prema odluci Vlade Kosova, tokom druge faze, koja će trajati od 21. novembra do 21. januara, uslijediće kažnjavanje u vrijednosti od 150 eura. Potom od 21. januara do 21. aprila slijedi faza izdavanja probnih tablica, dok nakon 21. aprila vozila sa srpskim ilegalnim tablicama neće moći da učestvuju u saobraćaju. Preregistracija na legalne RKS tablice, uz finansijske pogodnosti, moguća je do 31. marta.

komentari (0)