Srbi postavili barikadu u Srbiji u znak podrške kosovskim Srbima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, s druge strane, oglasilo se sinoć saopštenjem u kom preporučuje da građani koji putuju u centralne dijelove Srbije umjesto granične kapije Merdare koriste alternativne pravce

Region 28.12.2022, 10:37 29.12.2022, 12:23
Srbi postavili barikadu u Srbiji u znak podrške kosovskim Srbima
© AA/Ilustracija

U cilju podrške kosovskim Srbima u Srbiji, postavljena je barikada sa kamionima i traktorima, dva kilometra od granične kapije Merdare na granici sa Kosovom. Grupa od 20 ljudi okupila se oko barikade i blokirala put u oba smjera.

Radio-televizija Kosova objavila je da je granična kapija Merdare zatvorena za granične prelaze zbog barikada i protestnih demonstracija, a na srpskoj strani su se formirali dugi redovi. Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je da je red u pravcu Srbije premašio tri kilometra i da se formirao red u pravcu Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, s druge strane, oglasilo se sinoć saopštenjem u kom preporučuje da građani koji putuju u centralne dijelove Srbije umjesto granične kapije Merdare koriste alternativne pravce.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su barikade koje parališu život na sjeveru Kosova postavljene radi uspostavljanja demokratije i slobode prava.

U izjavi objavljenoj na Twitteru, Brnabić je rekla: "Srbi štite svoje pravo glasa ( koje ste vi oduzeli), pravo na pravično suđenje ( koje ste negirali) i Briselski sporazum. Oni će prevladati i Kurti će propasti."

komentari (0)