Srbija: Očekivani rod pšenice ove godine tri miliona tona

Potpredsjednik Vlade Srbije je opovrgao tvrdnje da je trenutno 900.000 tona pšenice starog roda u silosima, preciziravši da su zalihe do 500.000 tona

Region 20.06.2022, 11:44 20.06.2022, 12:56
Srbija: Očekivani rod pšenice ove godine tri miliona tona
© AA

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će žetva pšenice početi za desetak dana i da se očekuje rod od tri miliona tona, što je dvostruko više nego što je Srbiji potrebno, ali da će mjere kontrole izvoza ostati na snazi, prenosi AA.

Nedimović je, kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, rekao da ova zemlja proizvede “dva do dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno i da je naša proizvodnja dovoljna za ceo Balkan".

Potpredsjednik Vlade Srbije je opovrgao tvrdnje da je trenutno 900.000 tona pšenice starog roda u silosima, preciziravši da su zalihe do 500.000 tona.

Ukazao je na to da je Vlada na prethodnoj sjednici donijela odluku o tromjesečnim kvotama za izvoz pšenice zbog lakšeg planiranja, dodavši da su veliki zahtjevi za izvoz ove žitarice i da je jedna arapska država tražila da joj u jednoj isporuci izvezemo 240.000 tona.

"To je polovina onoga što imamo do nove žetve. Odgovorili smo im da prvo treba da vidimo kolika nam je nova proizvodnja. Postoje ove kvote, mogu da se uklapaju", rekao je Nedimović gostujući na RTS-u.

Istovremeno, naveo je da su troškovi proizvodnje pšenice ove godine povećani za 60 do 70 odsto, ali i da je zarada znatno veća, dodavši da je na produktnoj berzi u Novom Sadu u petak kilogram pšenice koštao 38 dinara, a prošle godine je cijena u žetvi bila 21 dinar.

"Na prinos od pet tona po hektaru, profit neće biti manji od 800 evra, a to je skoro dva puta više nego prošle godine. To je profit kod onih koji imaju svoju zemlju, a ako se uzima u zakup, onda je manji", objasnio je srbijanski ministar.

Nedimović je kazao i da je ovogodišnja otkupna cijena malina dobra jer se u valjevskom i šabačkom kraju, gdje je prvo počela berba, plaća 600 dinara za kilogram, napomenuvši da problem predstavlja nedostatak berača.

Nedimović je rekao i da je izvoz voća u Rusiju stabilizovan, mada su troškovi transporta znatno povećani, dodavši da je Srbija u posljednjih mjesec dana izvezla više jagoda nego u istom periodu prošle godine kada nije bilo rata u Ukrajini.

komentari (0)