Srbija ostaje na evropskom putu, ali sama donosi odluke

Region 30.09.2022, 13:35 30.09.2022, 14:53
Srbija ostaje na evropskom putu, ali sama donosi odluke
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) u međustranačkom dijalogu, izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom, sa kojima je razgovarao o situaciji u regionu i drugim aktuelnim pitanjima.

Tema razgovora Vučića i predstavnika EP-a bila je i posvećenost Srbije evropskom putu i pravac u kojem će ići politika te zemlje po pitanju usklađivanja sa evropskom politikom.

"Predsjednik Vučić je još jednom ponovio dobro poznatu poziciju Srbije i istakao da naša zemlja ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa. Predstavnici EP-a su izrazili spremnost da nastave proces međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije. Također, još jednom su ponovili zahtjev da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kao i veću usaglašenost naše zemlje sa politikom EU-a iz oblasti ljudskih prava i migrantskih kretanja", saopćeno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije, prenosi AA.

Ističe se da je predsjednik Srbije "na nedvosmislen" način objasnio poziciju te zemlje po svim pomenutim pitanjima.

komentari (0)