Srbijanska premijerka Brnabić stigla na Kosovo

Vlada Kosova je odobrila posjetu

Region 05.09.2022, 11:12
Srbijanska premijerka Brnabić stigla na Kosovo
© AA

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić stigla je u jednodnevnu posjetu Kosovu tokom koje će obići Sjevernu Mitrovicu, Zvečan i Leposavić, opštine na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom. 

Zajedno s predsjednicom Vlade Srbije, Kosovo će posjetiti i direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Premijerka posjetu započinje u Sjevernoj Mitrovici gdje obilazi prvi multimedijalni centar na sjeveru Kosova i Duhovnu akademiju. Nakon toga predviđena je posjeta manastiru Banjska u opštini Zvečan.

- U opštini Leposavić, Brnabić će popodne posjetiti socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se zvanično useljava u novu kuću, izgrađenu sredstvima Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo.

Posjeta predsjednice Vlade Srbije Kosovu najavljena je u četvrtak, 1. septembra, 72 sata prije realizacije posjete, u skladu sa Sporazumom o zvaničnim posjetama.

Vlada Kosova je odobrila posjetu, piše AA. 

Njena posjeta dolazi nakon nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, nakon kojih je posredovanjem EU-a i SAD-a postignut sporazuma o ličnim kartama između Kosova i Srbije, čija primjena je počela 1. septembra. Istog dana je počeo i dvomjesečni period za preregistraciju srpskih tablica s oznakama kosovskih gradova na RKS tablice. Oko tablica još uvijek nema dogovora Prištine i Beograda.

komentari (0)