Srbiji nedostaje niskokvalifikovanih radnika

Među onima koji odlaze najbrojniji su oni sa završenom srednjom školom

Region 05.01.2024, 15:03 11.01.2024, 14:09
Srbiji nedostaje niskokvalifikovanih radnika
© AA

Vijest da je Republički seizmološki zavod Srbije ostao bez jedinog diplomiranog geofizičara i da institucija koja se bavi detektovanjem zemljotresa bezuspješno raspisuje konkurse za zapošljavanje, odjeknula je u medijima, ne samo Srbije već i na cijelog Balkana.

Nedostatak kadrova za obavljanje mnogih poslova – goruće je pitanje ove regije, piše Forbes Srbija.

U problemu su skoro sve industrijske grane: građevinska, metalska, tekstilna, ugostiteljstvo, hemijska… Traže se elektroinženjeri, mašinski inženjeri, diplomirani tehnolozi, komercijaliste,  magacioneri, konobari, kuhari, mesari, higijeničari, građevinski radnici, vozači, zanatlije i drugi.

Razlog tome je, prije svega, odlazak građana u inostranstvo, ali i nezainteresovanost stanovništva za obavljanje određenih poslova. Među onima koji odlaze, međutim, su upravo najbrojniji oni sa završenom srednjom školom.

Visokokvalifikovani kadrovi jesu u prednosti, ali privredu drže niskokvalifikovani radnici u građevinarstvu, metalskoj industriji, uslužnim djelatnostima, transportu robe i ljudi. Sa druge strane, sve manje mladih danas u Srbiji upisuje fakultete. Sve manje je predavača matematike, fizike, hemije, biologije.

Ništa novo - ovakva situacija je dovela do povećanog uvoza radne snage.

Na rad u Srbiju najviše dolaze radnici iz Kine, Rusije, Turske, Sjeverne Makedonije, Albanije, ali i radnici iz udaljenih dijelova svijeta poput Kube ili Nepala. Uglavnom su angažovani na velikim infrastrukturnim projektima, na poslovima iz oblasti građevinarstva, na menadžerskim pozicijama, zahvaljujući stranim investicijama koje pristižu.

U isto vrijeme, ovdašnji sistemi – i obrazovanja i rada nisu prilagođeni trenutnim potrebama – kako radnika, tako ni privrednika.

komentari (0)