Srpska lista poručila da je spremna da učestvuje na izborima na sjeveru Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jučer, gostujući na TV Prva, kazao da šalje molbu Srbima sa Kosova da “izađu sa inicijativama za što bržom organizacijom izbora na sjeveru Kosova”, mada nije precizirano kakve bi to inicijative mogle da budu

Region 13.10.2023, 15:33 16.10.2023, 12:41
Srpska lista poručila da je spremna da učestvuje na izborima na sjeveru Kosova
© AA

Čelnici Srpske liste izjavili su danas da su spremni da učestvuju na izborima na sjeveru Kosova, nakon što ih je predsjednik Srbije Aleksandra Vučić pozvao da u što kraćem roku organizuju izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je danas Vladu Kosova da što prije raspiše izbore za nove gradonačelnike i odbornike skupština opština na sjeveru zemlje. Rakić je na konferenciji za medije poručio da je potrebno da albanski gradonačelnici i odbornici hitno podnesu ostavke i odu, jer oni nisu predstavnici srpskog naroda.

"Moram da kažem da ćemo i ovog puta poslušati savet našeg predsednika Aleksandra Vučića i šaljemo poruku sa ovog mesta da smo spremni da učestvujemo na izborima za gradonačelnike i odbornike četiri opštine na sjeveru i na taj način podstaknemo politički proces i dijalog koji bi doveo do ispunjenja naših uslova koje smo više puta do sada isticali", naveo je Rakić.

Rakić je dodao da je povlačenjem iz kosovskih institucija Srpska lista uspjela da skrene pažanju svjetske javnosti da Kosovo nije riješeno pitanje, da srpski narod pati i da je potrebno da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, javlja AA. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jučer, gostujući na TV Prva, kazao da šalje molbu Srbima sa Kosova da “izađu sa inicijativama za što bržom organizacijom izbora na sjeveru Kosova”, mada nije precizirano kakve bi to inicijative mogle da budu.

Prethodno je ministar administracije lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi izjavio je da se za održavanje izbora na sjeveru Kosova mora još jednom procijeniti situacija, posle napada 24. septembra u Banjskoj. Krasniqi je kazao da je Vlada Kosova preduzela korake za održavanje prevremenih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, kako se obavezala sporazumom sa EU u Bratislavi sredinom jula.

Naveo je da je izrađeno administrativno uputstvo koje je otvorilo put da građani na demokratski način iniciraju smjenu gradonačelnika, te da je dva puta po 25 posto smanjeno prisustvo Kosovske policije u i oko opšinskih zgrada na sjeveru.

Krasniqi je ocijenio da su kaznene mjere EU prema Kosovu bile i ostale nepravedne, zato što je Kosovo preduzelo korake ka deesakalciji situacije na sjeveru Kosova, dok je Srbija poslala grupu terorista da aneksiraju sjever Kosova.

Srbi sa sjevera Kosova su napustili kosovske insticije početkom novembra zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na legalne kosovske tablice (RKS). Zbog velikih tenzija, međunarodna zajednica je izdejstvovala najprije odlaganje primjene sankcija za nepreregistrovana vozila, a potom i odlaganje lokalnih izbora koji su bili raspisani za decembar. Međutim, Srbi su bojkotovali izbore održane u aprilu ove godine, uz zahtjev da se puste uhapšeni Srbi i da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Na aprilskim izborima pobijedili su gradonačelnici, kandidati albanskih partija, koji su krajem maja uz asistenciju Kosovske policije ušli u opštinske zgrade.

komentari (0)