Stotine građana na protestima protiv Gazproma u Bugarskoj

Protest pod sloganom #GAZwithme održan je ispred predsjedničke zgrade u Sofiji, a organizatori su poručili da žele veću odgovornost privremene vlade

Region 11.08.2022, 09:10 12.08.2022, 11:34
Stotine građana na protestima protiv Gazproma u Bugarskoj
© AA

Nekoliko stotina bugarskih građana izašlo je u srijedu na ulice glavnog grada Sofije, izražavajući strah da bi privremena vlada u zemlji mogla prekinuti politiku svog prozapadnog prethodnika i vratiti se bliskim energetskim vezama s Rusijom. 

Protest pod sloganom #GAZwithme održan je ispred predsjedničke zgrade u Sofiji, a organizatori su poručili da žele veću odgovornost privremene vlade.

Mnogi u Bugarskoj, zemlji članici Evropske unije i NATO-a, strahuju da je prethodna, prozapadna vlada srušena u junu zbog njenog odlučnog stava protiv ruske invazije na Ukrajinu i odbijanja da opskrbu ruskim gasom energetskoj kompaniji Gazpromu plati u rubljama, piše AA. 

Krajem aprila Rusija je prekinula isporuke gasa Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji u EU, nakon što je ta zemlja odbila zahtjev Moskve da energent plaća u rubljama. Odnosi između dva bivša saveznika iz sovjetskog bloka narušeni su pod prethodnom vladom.

Prve javne izjave privremene vlade, koju je imenovao predsjednik Rumen Radev, ukazuju na to da bi Bugarska mogla ponovo pokrenuti pregovore s Gazpromom kako bi izbjegla nestašice prirodnog gasa kasnije tokom godine, piše AA. 

"Odbijamo da budemo ovisni o Gazpromu i da finansiramo Putinov nečuveni rat", poručili su građani na protestima.

Atanas Sharkov, jedan od organizatora protesta, pozvao je Radeva, koji snosi direktnu odgovornost za postupke privremene vlade, da garantuje da ranije odluke neće biti revidirane.

On insistira na tome da Gazprom ne smije biti jedini snabdjevač gasom Bugarske.

"Krajnje je vrijeme da slijedimo evropsku politiku i budemo dio Evrope", rekao je Sharkov.

Vođe Grčke i Bugarske obilježile su prošlog mjeseca završetak novog gasovoda koji će preko Grčke dopremati gas iz Azerbejdžana do Bugarske, gdje je snabdijevanje ruskim gasom prekinuto u aprilu.

komentari (0)