Turkiye, Srbija, Mađarska i Bugarska formiraju Kvadriteralni savjet za infrastrukturu

Spomenute zemlje će u okviru Kvadriteralnog ministarskog koordinacijskog vijeća razvijati željeznicu zajedničkim infrastrukurnim projektima

Region 06.07.2022, 12:32 07.07.2022, 14:03
Turkiye, Srbija, Mađarska i Bugarska formiraju Kvadriteralni savjet za infrastrukturu
© Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture Republike Turkiye

Turkiye, Srbija, Mađarska i Bugarska dogovorile su jučer formiranje Kvadriteralnog ministarskog koordinacijskog vijeća. 

Ministri saobraćaja i infrastrukture iz Turkiye, Srbije, Mađarske i Bugarske, potpisali su u Istanbulu dokument koji u fokus stavlja dalji razvoj željezničkog saobraćaja u regionu.

Spomenute zemlje će u okviru Kvadriteralnog ministarskog koordinacijskog vijeća razvijati željeznicu zajedničkim infrastrukurnim projektima, olakšavanjem graničnih procedura te razmjenom znanja i iskustava.

Turski ministar Adil Karaismailoglu koji je bio domaćin sastanka izjavio je da je cilj ovog vijeća smanjiti troškove i povećati konkurentnost  kako bi se povećao obim robe koja se prevozi željezničkim putem.

- Naš cilj je da godišnji obim robe koja se prevozi željezničkim putem do 2053. godine sa 38 miliona tona poraste na 440 miliona tona, kazao je Karaismailoglu.

Istakao je da je cilj Turkiye da postane regionalna i globalna logistička baza.

Srbijanski ministar Tomislav Momirović je rekao da Vlada Srbije trenutno investira u deset autoputeva napomenuvši da ne odustaje ni od jednog projekta.

On je kazao da Vlada Srbije radi u okolnostima kada u Evropi bjesni rat i kada se mora obezbijediti održivo snabdjevanje i održiva potrošnja energenata za stanovništvo.

Momirović je poručio da Srbija i komšije ne smiju dopustiti da budu gubitnici u ovim vrlo izazovnim okolnostima za Evropu.

Kvadrilateralno ministarsko koordinacijsko vijeće bit će na vrhu Radne grupe za željeznice, a planirano je formiranje i više tehničkih grupa, prenosi Rtv.rs.

Balkannews

komentari (0)