U iščekivanju izbora u Crnoj Gori: Građani očekuju neizvjestan drugi krug

Predizborna kampanja, koja za sada protiče u korektnoj atmosferi, ulazi u sami finiš

Region 29.03.2023, 09:14 29.03.2023, 09:26
U iščekivanju izbora u Crnoj Gori:  Građani očekuju neizvjestan drugi krug
© AA

 Građani Crne Gore u nedjelju, 2. aprila, u drugom krugu glasanja, biraće novog predsjednika Crne Gore. Građani će birati između aktuelnog šefa države Mila Đukanovića i mladog političara iz Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, koji su u prvom krugu izbora osvojili najviše glasova. 

Predizborna kampanja, koja za sada protiče u korektnoj atmosferi, ulazi u sami finiš. Kandidati za predsjednika obilaze crnogorske gradove, predstavljajući agumente zbog čega su baš oni pravi izbor za prvog čovjeka Crne Gore.

Centar Podgorice preplavljen je bilbordima dvojice kandidata, a građani, ako je suditi prema anketi koju je sprovela Anadolija, očekuju neizvjesnu izbornu utakmicu.

Ono u čemu su građani saglasni, jeste da svi očekuju da izbori prođu u demokratskom duhu.

“Očekujem da budu slobodni, fer i demokratski izbori, da će proći u najboljem redu, a neka pobijedi onaj koji bude imao više sreće“, kaže Stanko iz Podgorice.

Sličnu poruku šalje i Anja, s fokusom da sve prođe u miru.

- A, neka pobijedi najbolji, poručuje mlada Podgoričanka.

Prema riječima Bobana, za očekivati je da sve protekne u najboljem redu, a da će izlaznost biti na nivou kao u prvom krugu, uz možda koji procenat više.

- Vjerovatno će se desiti da Crna Gora dobija novog predsjednika. U principu, ovo se rijetko događa u parlamentarnim demokratijama, da jedna vanparlamentarna partija dobije predsjednika države, gradonačelnika Podgorice i možda premijera. To pokazuje da su glasači jako nezadovoljni sa partijama koje su vršile vlast – sa DPS tokom tri decenije, ali i sa ovima koji su na vlasti u posljednje dvije i po godine, poručuje Boban.

Minja iz Podgorice kaže da je za političke prilike dobro da se dešavaju promjene.

- Nikad nije s goreg da budu promjene i treba da budu promjene. Ko će biti, to neka narod odabere, kaže Minja.

Nedjeljni drugi predsjedničkih izbora, osmi je od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i četvrti od obnove nezavisnosti.

U prvom krugu, koji je održan 19. marta, lider DPS-a Milo Đukanović osvojio je 35,37 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 28,92 odsto glasova.

komentari (0)