Đukanović i Sanchez razgovarali na Cetinju: Jedini dobar izbor Zapadnog Balkana je evropska perspektiva

Đukanović je rekao da je prva posjeta predsjednika Vlade Španije Crnoj Gori historijski događaj

Region 31.07.2022, 15:48 31.07.2022, 15:52
Đukanović i Sanchez razgovarali na Cetinju: Jedini dobar izbor Zapadnog Balkana je evropska perspektiva
© AA

Jedini dobar izbor Zapadnog Balkana je evropska perspektiva, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 

Kazao je to nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je rekao da je prva posjeta predsjednika Vlade Španije Crnoj Gori historijski događaj.

“Zahvalni smo predsjedniku Vlade Španije Sanchezu. Prije 110 godina na Cetinju je otvoreno prvo Vojno izaslanstvo Kraljevine Španije u Crnoj Gori. Danas imamo najavu da će španska ambasada u Beogradu otvoriti svoju kancelariju u Podgorici, na nivou otpravnika poslova. Vjerujemo da je to prvi korak ka podizanju tog predstavništva do ambasadorskog nivoa”, kazao je Đukanović.

Istakao je da je sa Sanchezom obavio dvije runde razgovora.

“Pomno smo analizirali situaciju na Zapadnom Balkanu. Složili smo se da je jedini dobar izbor Zapadnog Balkana evropska perspektiva. Da to nije u interesu samo našeg regiona, već i Evrope u cjelini”, kazao je predsjednik Crne Gore.

Prijem zemalja Zapadnog Balkana je, istakao je Đukanović, najbolja moguća geopolitička investicija EU u mir i stabilnost na evropskom kontinentu.

“Saglasili smo se da je Crna Gora u najboljoj poziciji da dodatno iskoristi dodatno otvorena vrata EU nakon tragičnog iskustva Evrope sa agresijom Rusije na Ukrajinu”, naglasio je Đukanović.

Kada je riječ o članstvu Crne Gore u EU, Đukanović je ponovio da ne očekuje nikakve olakšice.

“Vrlo smo spremni da ozbiljno radimo na otklanjanju deficita koji predstavljaju prepreku za članstvo za svaku od zemalja Zapadnog Balkana danas. Spremni smo da radimo na vladavini prava stvarajući pretpostavku da uskoro ostvarimo svoj najvažniji geopolitički cilj. Imamo puno izazova na jugu Evrope i mediteranskoj regiji. Biće dobro ako nastavimo da intenzivnije sarađujemo kako bi savladali te izazove”, kazao je Đukanović.

Sanchez je rekao da mu je zadovoljstvo što je u gostima Crnoj Gori i da je "zadovoljan odgovorom Crne Gore kada je riječ o ratu u Ukrajini".

On se ranije danas sastao i sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

komentari (0)