Vaseljenska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu

Makedonska pravoslavna crkva u saopćenju istakla je da ovom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije „otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve

Region 10.05.2022, 14:50
Vaseljenska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu
© AA

Sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio je da ”uspostavi kanonsko i euharistijsko zajedništvo sa makedonskim episkopima, sveštenicima i narodom”. Time je ”uklonio decenijski raskol iz Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije”, odnosno priznata je Makedonska pravoslavna crkva (MPC), javila je Makedonska radio-televizija (MRT).

- Presvetoj Crkvi Srpskoj je ostavljeno da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Sjevernoj Makedoniji, naravno u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja. Prepoznaje ga kao ime ove crkve – Ohridska“, navodi se, između ostalog, u saopštenju za javnost Vaseljenske patrijaršije, u kojem nadalje ističu: ”Kao naziv ove crkve priznaje 'Ohridsku' (imajući u vidu područje nadležnosti u granicama države Sjeverne Makedonije). Ova odluka ne znači tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status naše crkve, već je izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije. Sada naše sveštenstvo može sasluživati ​​sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava”.

Otklonjen višedecenijski raskol

Makedonska pravoslavna crkva u saopćenju istakla je da ovom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije „otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve“, piše AA. 

Sinod MPC-a u aprilu 2018. godine jednoglasno uputio je apel Vaseljenskoj patrijaršiji, koja je jedini svepravoslavni nivo sa historijskim i kanonskim pravima i privilegijama da prihvate i daju autokefalnost. Zahtjev Sinoda Ohridske arhiepiskopije je odmah uzet u razmatranje i prema javnom saopštenju iz maja iste godine Vaseljenska patrijaršija ”odlučila je da interveniše, tj. da riješi kanonski problem i pitanje MPC-a”.

Od tada je državni vrh Republike Sjeverne Makedonije uputio nekoliko pisama i peticija Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za odobrenje žalbe.

Nakon što su još jednom razmotreni svi crkveno-pravni elementi, patrijarh Vartolomej i njegov Sinod prihvatili su zahtjev MPC-a i donijeli konačnu odluku o njenom priznanju.

- Ovaj korak patrijarha Vartolomeja i Vaseljenske patrijaršije je historijski događaj, jer konačno ispravlja dugogodišnju nepravdu koja je nanijeta našoj Crkvi. Priznanjem kanoničnosti od strane Vaseljenske patrijaršije okončana je skoro sedamdesetogodišnja izolacija obnovljene Ohridske arhiepiskopije, poručili su iz MPC-a.

Zahvalnost premijera

Izražavajući zahvalnost vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je izjavio: "Iako ovim činom još nije riješen konačni status i ime, najvažniji i najveći korak je završen. Ova odluka Vaseljenske patrijaršije, koja nas priznaje kao Ohridsku arhiepiskopiju, znači priznavanje kontinuiteta koji naša historijska crkva ima sa drevnom Ohridskom arhiepiskopijom”.

Kako javlja MRT, ”slijedit će dodatni pregovori sa SPC-om kako bi se utvrdio konačni status MPC-a”.

komentari (0)