Vjosa Osmani: Srbija se vraća politici '90-ih godina

Kosovska predsjednica je istakla i kako je Odluka Vlade Kosova o provedbi reciprociteta sa Srbijom o registracijama vozila, rezultat zaključivanja sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja između dvije zemlje

Region 21.09.2021, 10:00
Vjosa Osmani: Srbija se vraća politici '90-ih godina

Kosovski predsjednica Vjosa Osmani istakla je kako se Srbija vraća politici '90. godina, koja je koštala mnoge živote u regionu. Osmani je pozvala Evropsku uniju da poduzmu korake za smanjenje tenzija između Srbije i Kosova. 

Predsjednica Osmani je na svom Facebook profilu napisala kako je Kosovo počelo da sprovodi sporazum potpisan u Bruxellesu, i da sprovodi reciprocitet kada su u pitanju registarske tablice a za koje su obje strane potpisale u Bruxellesu te da se takvo djelovanje ne može smatrati napetim i pristrasnim djelovanjem, već djelovanjem u cilju provedbe sporazuma koje bi EU, također, trebala tražiti. 

- Srbija je ta koja je postupala pristrasno od 2016 godine i krši Briselski sporazum, a ne Kosovo. Stoga ilegalne srpske strukture, dobivaju naloge od države Srbije, poduzimaju mjere ne samo suprotne briselskim sporazumima, nego i ugrožavaju bezbjednost građana i stabilnost regiona. Štaviše, Srbija, prema nepromijenjenoj logici prošlosti, koristi i srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju. Nijedna vrsta prijetnje iz Srbije ne zaustavlja našu odlučnost da živimo provođenje zakona, u skladu sa našim međunarodnim obavezama, za dobro svih građana Republike, bez razlike etničke pripadnosti, napsiala je, između ostalog, predsjednica Osmani. 

Kosovska predsjednica je istakla i kako je Odluka Vlade Kosova o provedbi reciprociteta sa Srbijom o registracijama vozila, rezultat zaključivanja sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja između dvije zemlje. 

- Shodno tome, odluka osigurava ravnopravan tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je pedantno prihvaćena i provedena na svim graničnim tačkama, osim dvije tačke na sjeveru, gdje lokalne Srbe zloupotrebljava Vlada Srbije i ilegalne strukture. Stoga pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na vladu Srbije da odmah zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebi u političke svrhe građana kosovskih Srba. Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i u regionu i njihovi hegemonistički ciljevi  takozvani 'srpski svijet' su povratak njihovoj logici iz 90-tih, koja je donijela mnoge žrtve ela mnoge žrtve u regionu, napisala je Vjosa Osmani, predsjednica Kosova. 

komentari (0)