Vlada Kosova odobrila jednokratnu pomoć od po 100 eura za penzionere i djecu

- Premijer Kurti je na sednici Vlade naveo da je odlučeno da se iz budžeta izdvoji i 40 miliona eura za Kosovske bezbjedonosne snage

Region 13.12.2023, 14:20 19.12.2023, 15:25
Vlada Kosova odobrila jednokratnu pomoć od po 100 eura za penzionere i djecu
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je danas dodatnih 40 miliona eura iz budžeta za Kosovske bezbjedonosne snage, kao i po 100 eura za djecu i penzionere. 

Kurti je na početku sjednice Vlade Kosova kazao da je Vlada odlučila da za kraj godine u cilju olakšanja troškova života svi penzioneri dobiju jednokratni dodatak od 100 eura, uz redovnu mjesečnu penziju, dok će sva djeca od nula do 16 godina, koja već dobijaju redovne mjesečne dodatke, dobiti naknade od po 100 eura.

“Verujem da se sećate obećanja da će svako dete, svake godine, dobiti 50, 100 ili 150 evra, zavisno o prihodima roditelja. Ove godine smo odlučili da sva deca, bez razlike, imaju koristi od šeme, a iznos naknade će biti 100 evra. Međutim, planiramo da ovu šemu učinimo još savršenijom, tako što ćemo početi sa primenom prijave godišnjih prihoda svih roditelja korisnika, tako da postoji i razlika u podršci; za one sa manjim prihodima, naravno da imaju više”, kazao je Kurti.

Djeca starija od dvije godine primaju od države po deset, a do dve godine po 20 eura mesečno.

Kurti je naveo da je odlučeno da se iz budžeta izdvoji i 40 miliona eura za Kosovske bezbjedonosne snage.

“Time će ukupan iznos budžeta za odbranu ove godine premašiti 200 miliona evra, odnosno preko 2 posto bruto domaćeg proizvoda, što je kriterijum za zemlje članice NATO-a. Dostizanje ovog nivoa po prvi put u novoj istoriji naše vojske, pokazuje koliko je Vlada posvećena ostvarivanju našeg zajedničkog cilja da postanemo država članica Partnerstva za mir, ka članstvu u NATO-u”, kazao je Kurti.

Premijer je podsjetio da je ova Vlada javno visoko obrazovanje učinila besplatnim, da je za studente u tri akademske godine, pored redovnih stipendija za visoke prosečne ocjene, podeljeno oko 5.000 drugih stipendija za studije u zemlji i inostranstvu.

Kako je kazao, Vlada je pored ostalog, za nevladine organizacije samo ove godine izdvojila 15 miliona evra za direktnu podršku kulturi, kulturnom naslijeđu, omladini i sportu. Slično, kroz program Svjetske Banke „Opštine za omladinu“, pored dodjele grantova, organizovana je obuka za upravljanje projektima i mekim vještinama za više od 1.500 mladih ljudi.

komentari (0)