Vlada Kosova privremeno zabranila izvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Vlada Kosova je danas odobrila i reviziju budžeta za 2022. godinu, kojom će se povećati sa 2,75 na 2,9 milijardi eura

Region 13.04.2022, 13:09 13.04.2022, 13:18
Vlada Kosova privremeno zabranila izvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
© AA

Vlada Kosova odlučila je da privremeno obustavi izvoz sa Kosova u druge zemlje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zbog krize izazvane ratom u Ukrajini. 

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari je kazala da privremeno neće smeti da se izvoze žitarice, brašno, jestivo ulje, kuhinjska so i šećer kako se ne bi ugrozilo snabdevanje stanovništva u budućnosti.

- Da bismo olakšali situaciju, predlažemo privremenu zabranu izvoza i reizvoza nekih osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Naš predlog je zasnovan na Zakonu o unutrašnjoj trgovini i Zakonu o spoljnoj trgovini. Predloženom odlukom zabranjuje se izvoz i ponovni izvoz proizvoda poput žitarica, brašna, jestivog ulja, šećera i soli, rekla je Hajdari.

Vlada je utvrdila i predlog zakona o minimalnoj zaradi u iznosu od 265 eura bruto, odnosno 250 eura neto, koja je od 2011. godine iznosila 170 eura. Istovremeno ukida se porez na zaradu do 250 eura, od čega će koristi imati svi zaposleni bez obzira na visinu zarade.

Vlada Kosova je danas odobrila i reviziju budžeta za 2022. godinu, kojom će se povećati sa 2,75 na 2,9 milijardi eura. Ministar finansija i transfera Hekuran Murati je kazao da je promena budžeta rezultat povećanja prihoda od 17 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Takođe je istakao da revizija budžeta omogućava dodelu pomoći od 100 evra za mesec april za sve zaposlene u javnom i privatnom sektoru, korisnike penzijskih programa, kao i studente. Minister Murati je objasnio da će iz ove pogodnosti biti isključeni svi oni koji su na rukovodećim pozicijama na nivou vlasti, kao i svi oni koji imaju plate veće od 1.000 eura.

Premijer Aljbin Kurti je pre glasanja rekao da je ova vlada prva koja je podelila novac građanima, te da je to praksa koja je primenjena i u nekim drugim evropskim zemljama, kao što su Francuska i Nemačka. On je naglasio da ove mere podrške nisu fiskalna ili razvojna politika, već su deo socijalne politike podrške građanima u izazovnom vremenu.

komentari (0)