Vlada Kosova zabranila proizvodnju kriptovaluta

Rizvanoli je na svom Facebook profilu napisala da će organi za sprovođenje zakona obustaviti proizvodnju kriptovaluta uz podršku svih relevantnih institucija koje će identifikovati lokacije njihove proizvodnje

Region 04.01.2022, 13:25
Vlada Kosova zabranila proizvodnju kriptovaluta
© AA/Ilustracija

 Vlada Kosova donijela je odluku o zabrani proizvodnje kriptovaluta na cijeloj teritoriji Republike Kosovo, objavila je ministarica ekonomije Kosova Artane Rizvanolli. 

Ministarica Rizvanolli je saopštila da je krajem prošle godine, odlukom Vlade, osnovana Tehnička komisija za „Vanredne mjere u snabdevanju energijom“ na čiju preporuku je prošle sedmice donijela odluku o hitnim mjerama kojima je zabranjena proizvodnja kriptovaluta na cijeloj teritoriji Republike Kosovo.

Rizvanoli je na svom Facebook profilu napisala da će organi za sprovođenje zakona obustaviti proizvodnju kriptovaluta uz podršku svih relevantnih institucija koje će identifikovati lokacije njihove proizvodnje.

- Ove obaveze imaju za cilj da adresiraju svaki iznenadni ili dugoročni nedostatak kapaciteta za proizvodnju, prijenos ili distribuciju energije u cilju prevazilaženja energetske krize bez dodatnog otežavanja građana Republike Kosovo, navela je ministarica.

Tehnička komisiju za „Vanredne mjere u snabdevanju energijom“ je, prema njenim navodima, održala dva sastanka kako bi identifikovala i preporučila sprovođenje mjera za rješavanje negativnih efekata okolnosti stvorenih globalnom energetskom krizom.

Kriptovaluta je digitalna ili virtuelna valuta dizajnirana da funkcioniše kao sredstvo razmjene. Koristi kriptografiju da obezbjedi i verifikuje transakcije kao i da kotroliše stvaranje novih jedinica određene kriptovalute.

komentari (0)