Von der Leyen se u Skoplju sastala s Kovačevskim, danas putuje i u Prištinu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen iz Skoplja počinje četvorodnevnu posjetu zemljama Zapadnog Balkana

Region 30.10.2023, 11:11
Von der Leyen se u Skoplju sastala s Kovačevskim, danas putuje i u Prištinu
© AA

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski dočekao je u ponedjeljak uz najviše državne i vojne počasti predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, koja je u nedjelju doputovala u Skoplje, odakle je započela posjetu zemljama Zapadnog Balkana. 

Nakon ceremonije dočeka uslijedio je sastanak s Kovačevskim, kao i bilateralni sastanak dviju delegacija. Poslije sastanka planirana je zajednička konferencija za novinare.

Predsjednica Evropske komisije sastala se sinoć u Skoplju i s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

"Drago mi je što sam započela svoju posjetu Zapadnom Balkanu u Skoplju. Napredujući u reformama, probijate se ka Evropskoj uniji. Radujemo se što ćemo vas dočekati, vaš jedinstveni identitet i jezik, makedonski jezik", napisala je Von der Leyen u nedjelju na platformi X.

Von der Leyen iz Skoplja počinje četvorodnevnu posjetu zemljama Zapadnog Balkana. Danas je planirano da posjeti i Prištinu gdje će se sastati s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

U utorak ujutro će u Podgorici razgovarati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Kasnije tokom dana će otputovati u Beograd i sastati se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, piše AA. 

Zapadnobalkansku turneju će završiti u Sarajevu, gdje će u srijedu razgovarati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

komentari (0)