Vučić iz New Yorka: Bojim se da za mjesec-dva ulazimo u veliki svjetski sukob

Region 21.09.2022, 09:07 24.09.2022, 09:37
Vučić iz New Yorka: Bojim se da za mjesec-dva ulazimo u veliki svjetski sukob
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da bi svijet za mjesec ili dva mogao ući u veliki svjetski sukob.

Vučić se u New Yorku, gdje boravi povodom 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), osvrnuo na obraćanje generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa koji je poručio svjetskim liderima da su države "zatvorene u ogromnoj globalnoj nefunkcionalosti" i da nisu spremne da se suoče s vodećim izazovima koji prijete budućnosti čovječanstva i sudbini planete.

"Mislim da realne prognoze moraju da budu još mračnije od onoga što je rekao Guterres. Za nas je pozicija još teža jer UN igraju slabiju ulogu u svijetu, velike sile su sve preuzele na sebe. Tako da danas je najveći skup ovde, iznad 150, šefova država, premijera, što znači da ljudi traže nadu. U svakom delu sveta je bezbroj kriza, svakako jedna teška slika za sve nas", rekao je Vučić za Dnevnik Radio Televizije Srbije.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Vučić je rekao kako "pretpostavlja da se iz faze specijalne operacije približavamo velikom ratnom sukobu".

"Pitanje je gde su granice. Bojim se da ćemo za mesec-dva da uđemo u veliki svetski sukob koji nismo imali od Drugog svetskog rata. Na nama je, međutim, da građanima obezbedimo sigurnost. Za sve nas, male, ne postoje lepe i lake vesti, i očekujem da sve što budemo videli bude dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Rusije i Kine", dodao je Vučić, prenosi AA.

Istakao je da će Srbija u narednih sedam do deset dana donositi važne odluke i obavijestiti svoje građane o novim mjerama koje su važne za budućnost države.

komentari (0)