Vučić o najavi pojačanog lobiranja za priznanje Kosova: Kosovo nije tursko

Vučić je, između ostalog,naglasio da se prema Vašingtonskom sporazumu, strane imaju obaveze da nema kampanje na priznanju Kosova niti na povlačenju priznanja do 1. septembra...

Region 22.07.2021, 09:01 22.07.2021, 09:59
Vučić o najavi pojačanog lobiranja za priznanje Kosova: Kosovo nije tursko
© AA

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da će pojačati lobiranje za nezavisnost Kosova, Aleksandar Vučić predsjednik Srbije, istakao je kako Kosovo nije tursko niti je pripadalo Turskoj, te da će Srbija štititi svoje.

Vučić je, između ostalog,naglasio da se prema Vašingtonskom sporazumu, strane imaju obaveze da nema kampanje na priznanju Kosova niti na povlačenju priznanja i to do 1. septembra ističući i kako vjeruje da će predsjednik Turske ublažiti svoj stav.

- Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj. Pripada Srbiji. Nama ostaje da se borimo za svoju zemlji i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo. Pa ćemo da vidimo. A ako ga ne ublaži, mi ćemo se boriti za svoju zemlju. Alternativu tome nemamo. Štitićemo svoju zemlju, čuvaćemo svoj narod na Kosovu i Metohiji. A bogami, vidjećete, da nismo onoliko mali koliko ja to ponekad govorim,  rekao je Vučić.

Podsjetimo, Erdogan je prilokom posjete Turskoj Republici Sjeverni Kipar najavio da će pojačati lobiranje za priznavanje Kosova.

komentari (0)