Vučić: Planira se opšti napad na sjever Kosova najkasnije do 1. oktobra

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbi sa Kosova više neće da trpe upade kosovskih jedinica i da su kosovske vlasti dale rok za preregistraciju vozila na RKS tablice do 30. septembra

Region 29.06.2022, 22:43 29.06.2022, 22:53
Vučić: Planira se opšti napad na sjever Kosova najkasnije do 1. oktobra
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbi sa Kosova više neće da trpe upade kosovskih jedinica i da su kosovske vlasti dale rok za preregistraciju vozila na RKS tablice do 30. septembra "što znači da planiraju opšti napad na sjever Kosova najkasnije do 1. oktobra koji će oni da nazovu kako hoće" i naveo je da su kosovske Albance podržali predstavnici Kvinte "kao i uvijek". 

- Kada oni kažu da će ih kazniti jer Srbima nisu dozvolili izbore - lažu kao i uvijek, jer čim podesu zahtjev za ulazak u Vijeće Evrope oni kažu: 'Dobro, jesu nas naljutili, ali oni su naši, moramo da ih podržimo kada su već podnijeli zahtjev, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, piše AA. 

Vučić je istakao da su Amerikanci najmanje bahati i arogantni u odnosu na druge zemlje članice Kvinte.

Naveo je da trpi i sluša laži deset godina "praveći se da je gluplji nego što jeste" i istakao da ne može više da trpi što "oni misle da su mnogo pametniji”.

- Nema problema, sada provodite golu silu, pa da vidimo dokle ćete i kako ćete da provodite golu silu. Samo da znate da niste toliko pametni, i pogotovo nemojte da nam pričate o pravu i pravdi, rekao je Vučić.

On je rekao da je "jasno da nema dijaloga i razgovora" i da će Srbija gledati da sačuva mir, ali da je očigledno da neki drugi to ne žele, "ne samo Albanci sa Kosova, već i njihovi mentori".

Vučić je upitao "u kom aktu Ujedinjenih nacija piše da je Kosovo nezavisno" i zbog čega uopšte postoji dijalog.

- Kada Albanci nešto traže i kada svi drugi traže, onda je to pravo na samoopredeljenje koje slavite kao demokratsko pravo, a kada Srbi traže bilo šta onda je to separatizam i ugrožavanje mira, naveo je Vučić.

Istakao je da je suština u tome da "Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet i sve je na pravu zasnovano što oni kažu", a da sve što bi rekao neko drugi znači da se "suprotstavlja demokratiji i demokratskim zemljama".

Ocijenio je da će "biti i interesantno i ljeto i jesen", zamolio one koji "diriguju" institucijama u Prištini da svoju "bahatost i aroganciju samo malo spuste, i da poštuju prava onih koje su već ubijali" i naglasio da se nada "da im ne pada na pamet da to ponavljaju".

- Mi, kao predsjednik Srbije vam to kažem, bukvalno nemamo više kud. Deset godina se borimo da pronađemo kompromisno rješenje, deset godina oni neće kompromisno rješenje samo hoće poniženje Srbije, i samo hoće da pristanemo na ono što su oni već odlučili. Niko nam ništa ni ne nudi, niko neće da razgovara, samo gledaju kako da nas unize do kraja, kako da nas ostave bez ičega i kako da nam proteraju narod, rekao je Vučić.

On je naglasio da će odgovor Srbije biti "trezven, ali ubitačan i istinit", dodao da Srbije "nikakve vojne akcije neće preduzimati" i zamolio "te silne i moćne" da ne oduzimaju imovinu srpskom narodu i ne pokušavaju da "proteruju naše ljude".

Za kosovskog premijera Albina Kurtija Vučić je rekao da on "nekada sanja da je Zelenski, nekad sanja da je Hegel" i naveo da ga ne brine Kurti nego oni "koji ga u sve to guraju", dodajući da je Kurti "mali kalibar u svakom smislu".

- Mene zanimaju oni koji misle da mogu da unište Srbiju i da nije nikada kraj uništavanja Srbije da bi oni bili dovoljno zadovoljni time koliko su Srbiju uništili, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik i Lajčak trebalo je večaras, nakon sastanka, zajedno da se obrate novinarima, ali su odlučili da Lajčak ne učestvuje na toj konferenciji.

Vučić je objasnio da je takva odluka donesena jer je rekao Lajčaku da će da saopšti "istinu o svemu što se zbiva i kakve su namjere zapadnih sila".

komentari (0)