Vučić sljedeće sedmice ide u posjetu Erdoganu

Region 09.09.2021, 09:18
Vučić sljedeće sedmice ide u posjetu Erdoganu
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom sljedeće sedmice otići u kratku posjetu predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu sa kojim će imati važne razgovore o regionalnim pitanjima.

Vučić je na konferenciji za novinare najavio da će 13. septembra u Beograd doći njemačka kancelarka Angela Merkel i da će on "tri ili četiri dana" nakon toga otići u posjetu Erdoganu.

Rekao je da želi da zahvali Merkel za sve što je učinila za Zapadni Balkan, za Srbiju kada joj je Hrvatska 2015. godine uvodila sankcije i naglasio da dolazi "prva žena države sa kojom Srbija ima ogromnu trgovinsku razmjenu".

Krajem septembra, dodao je, u posjetu Srbiji će doći i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Vučić je ocijenio da napretka nema jer kosovski predstavnici "ne samo da ne žele dogovor, nego ne žele ni razgovor".

Rekao je da je u tehničkom dijalogu, održanom u utorak postignut mali napredak po pitanju nestalih, ali da je to "jedina dobra vest".

Vučić je rekao da je ono sa čim albanska strana dolazi u Brisel "uvredljivo za svakoga".

Naglasio je da Srbija ni na koji način "nije zainteresovana da ruši nezavisnost ni Crne Gore ni Hrvatske ni Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje u regionu".

Politika Srbije, dodao je, mora da bude da se "sačuva svaka glava" i naglasio da ni on lično, niti bilo ko u Vladi Srbije, ne želi da se majkama djeca vraćaju u kovčezima.

Vučić je poručio da će Srbija dati sve od sebe da nastavi štampanje udžbenika na albanskom i za srednje škole, a ne samo za osnovnu.

Naveo je da Srbija želi da uradi sve što može da deo Albanca uvede u sistem "i kao policajce i lekare" i u sve druge državne institucije, ali da će tražiti da se dobro zna kojoj državi pripadaju i naglasio da oko toga "nema cenkanja i niti oko toga može da bude polemike".

Posle ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju, ocijenio je Vučić, započeta je "orkestrirana i dobro organizovana kampanja protiv Srbije i njega lično".

Rekao je i da su počeli napadi iz Hrvatske i Crne Gore, i da je pročitao da su ga "pojedini strani predstavnici" optužili da preko SPC "želi da pravi 'veliku Srbiju'", ali i za "partnerstvo" sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, javlja AA.

komentari (0)