Završava se popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji

U posljednjem popisu stanovništva 2002. godine 25 posto stanovništva se izjasnilo kao Albanci, 64 posto kao Makedonci, a ostatak kao Turci, Srbi i Romi...

Region 30.09.2021, 11:50
Završava se popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji

Danas se završava prvi popis stanovništva u posljednjih 20 godina u Sjevernoj Makedoniji.

Činjenica da Ustav Sjeverne Makedonije daje poseban status i privilegije etničkim grupama koje čine najmanje 20 posto stanovništva čini popis popisom etničkih i političkih tenzija. Ovo je razlog zašto zemlja već 20 godina nije u mogućnosti da izvrši popis.

Etničke grupe s više od 20 posto stanovništva stieču privilegije, poput priznavanja svog jezika kao jednog od službenih jezika u zemlji i kvote u javnim funkcijama.

U posljednjem popisu stanovništva 2002. godine 25 posto stanovništva se izjasnilo kao Albanci, 64 posto kao Makedonci, a ostatak kao Turci, Srbi i Romi.

Albanska stranka u zemlji, Demokratska unija za integraciju (DUI), najavila je da neće prihvatiti rezultat ispod 20 posto Albanaca na popisu.

Kao rezultat terenskih studija i istraživanja, turske nevladine organizacije izjavile su da bi omjer stanovništva Turaka trebao biti najmanje 7 posto kao rezultat popisa.

Prema podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, popisivači su do sada brojali 1.813.153 ljudi.

komentari (0)