Zbog poplava u Srbiji vanredno u 52 grada i opštine, za 24 časa evakuisano 217 osoba

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi sinoć je u mestu Mirosaljci u Lazarevcu, evakuisao jednu osobu koja je upala u rijeku Turija

Region 17.06.2023, 10:57
Zbog poplava u Srbiji vanredno u 52 grada i opštine, za 24 časa evakuisano 217 osoba
© AA

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nedeljko Gagić rekao je da je vanredna situacija proglašena u 52 grada i opštine u Srbiji, a da je za 24 časa evakuisano 217 osoba. 

Prema njegovim riječima od početka obilnih padavina od 26. maja do danas, evakuisano je ukupno 295 osoba koje su bila ugrožene, iz domova i vozila koja su bila zaglavljena u bujičnim poplavama.

"Najveća šteta je nastala na teritoriji Rasinskog upravnog okruga, Raškog upravnog okruga, Šumadijskog upravnog okruga, znači u tim centralnim delovima Srbije šteta je naneta najviše na, da kažemo, stambenim objektima. Bilo je dosta štete i na objektima javnih ustanova kao što su bolnice, velika šteta je naneta i na poljoprivrednim površinama koje su pod vodom, a ovi bujični potoci, bujične poplave naneli su i velike štete putnoj infrastrukturi, najviše tu mislim na lokalne puteve, nekategorisane puteve, a bilo je štete i na magistralnim putevima", rekao je Gagić.

Pripadnici MUP-a Srbije, Sektora za vanredne situacije tokom noći su preventivno obilazili sve kritične vodotokove na teritoriji cijele Republike Srbije, a bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, u mestu Šarlinac, opština Doljevac iz podruma Gerontološkog centra, u Jagodini na lokaciji nove industrijske zone, kao i na evakuaciji životinja u domaćinstvu u Grockoj.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi sinoć je u mestu Mirosaljci u Lazarevcu, evakuisao jednu osobu koja je upala u rijeku Turija, piše AA. 

"Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da, ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć", navode iz MUP-a Srbije.

Srbijanski mediji objavili su da je most preko Zapadne Morave, koji spaja čačanska sela Mrčajevce sa Mršincima i Slatinom, potpuno uništen rano jutros pred naletom bujice i obilnih padavina koje su pogodile Čačak i okolinu.

Vanredna situacija na snazi je za cijelu teritoriju gradova Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo, opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Osim toga vanredna situacija proglašena je na dijelu teritorija grada Šapca i Užica, opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin i Majdanpek.

komentari (0)