Azerbejdžan obilježava 32. godišnjicu "krvavog januara"

Crni januar” postao je prekretnica u historiji savremenog Azerbejdžana

Svijet 19.01.2022, 14:43 19.01.2022, 14:54
Azerbejdžan obilježava 32. godišnjicu "krvavog januara"
© AA

Tridesetdvije godine su prošle od događaja vezanih za 20. januar 1990. godine, koji će ostati zapamćeni u historiji azerbejdžanskog naroda kao krvava januarska tragedija.

Napad počinjen od strane vojne mašinerije bivšeg Sovjetskog Saveza protiv naroda Azerbejdžana zauvijek će ostati crna stranica u historiji civilizacije i jedan od najgorih zločina protiv čovječnosti.

"Crni januar” postao je prekretnica u historiji savremenog Azerbejdžana. Sovjetska invazija nije uspjela da ostvari svoj cilj. Azerbejdžanski narod se snažno i dostojanstveno suočio s tragedijom.

- U noći između 19. i 20. januara 1990. godine, po naredbi rukovodstva SSSR-a, 26.000 sovjetskih vojnika izvršilo je napad na Baku, Sumgait, kao i na druge gradove Azerbejdžana. Usljed ove vojne intervencije stradalo je 147 civila, a 744 su teško ranjena. Ovaj događaj je zabilježen u historiji modernog Azerbejdžana kao 'Crni januar'. Prije ovih tragičnih događaja, neosnovane teritorijalne pretenzije Armenije prema Azerbejdžanu krajem 1980-ih, agresivne separatističke aktivnosti armenskih radikala u Autonomnoj oblasti Nagorno-Karabah bivše Azerbejdžanske SSR i podrška sovjetskog rukovodstva ovoj ilegalnoj aktivnosti, kao i nasilna i brutalna protjerivanja stotina hiljada Azerbejdžanaca iz Armenije podstakli su širenje pokreta protiv sovjetske vlade u Azerbejdžanu, navedeno je iz Diplomatskog predstavništva Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

Podsjetili su da je sovjetska armija raspoređena u zemlju kako bi spriječila nacionalni pokret i slomila volju azerbejdžanskog naroda za nezavisnošću, izvršila masakr nad mirnim stanovništvom kršeći norme međunarodnog prava, Ustave bivšeg SSSR-a i Azerbejdžanske SSR.

Na konferenciji za novinare u Stalnom predstavništvu Azerbejdžana u Moskvi neposredno nakon tragičnih događaja, nacionalni lider Hejdar Alijev najoštrije je osudio ovaj zločin i zatražio političku ocjenu masakra nad azerbejdžanskim narodom i kaznu za počinioce.

Na posebnoj sjednici Mili Medžlisa (Parlamenta) u februaru 1994. godine, brutalno ubistvo nevinih ljudi 20. januara 1990. godine ocijenjeno je kao vojna agresija i zločin, i kao rezultat vijećanja u martu 1994. godine donesena je odluka "o tragičnim događajima proizašlim u Bakuu 20. januara 1990. godine". Od tada se 20. januar obilježava kao Nacionalni dan žalosti.

- Prošle su 32 godine od tragedije 20. januara 1990. godine, ali ovo grubo kršenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN-a, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i drugih međunarodnopravnih dokumenata, koje je bilo jedan od teških zločina 20. stoljeća po svojoj suštini i obimu, još uvijek nije dobilo međunarodni političko-pravni epilog.Bivše sovjetsko rukovodstvo je direktno odgovorno za ovaj zločin. Prema međunarodnom pravu, događaji od 20. januara moraju biti okarakterisani kao zločin protiv čovječnosti, a njegovi inicijatori i izvršioci izvedeni pred lice pravde, saopćeno je iz Diplomatskog predstavništva Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

Pod vođstvom pobjedonosnog vrhovnog komandanta, hrabra azerbejdžanska armija osigurala je teritorijalni integritet zemlje u 44-dnevnom ratu i danas je Republika Azerbejdžan, nakon 31 godine od obnove nezavisnosti, pouzdan i odgovoran član međunarodne zajednice, piše AA.

- Jačanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta predstavlja temelj azerbejdžanske državnosti, a borba za stalno pridržavanje ovih osnovnih principa je istrajna. Na sve moguće prijetnje nezavisnosti i integritetu države i dalje će se odlučno reagovati, kao što će se preduzimati svi neophodni koraci da se odgovorni za različite zločine nad narodom i državom Azerbejdžan privedu pravdi. S dubokim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se heroja koji su dali svoje živote za nezavisnost Azerbejdžana, kao i za suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, dodali su iz Diplomatskog predstavništva Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

komentari (0)