Borrell: EU će se suočiti s izazovnim sedmicama zbog ruskog pritiska

Borrell je također kazao da se utjecaj sankcija EU-a na rusku ekonomiju sigurno povećava, posebno u visokotehnološkim sektorima, kao što je avijacija

Svijet 05.09.2022, 14:24 14.09.2022, 14:14
Borrell: EU će se suočiti s izazovnim sedmicama zbog ruskog pritiska
© AA

Evropska unija (EU) mora se pripremiti za "veoma izazovne" predstojeće sedmice zbog pritiska koji ruski "hibridni rat" vrši na ekonomiju i snabdijevanje evropskog bloka energijom, upozorio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell

- Sljedeće sedmice će biti vrlo izazovne, prije svega, za Ukrajince koji će svojim životima platiti veliki danak ovom ratu, ali i za druge Evropljane koji su pod ekonomskim i energetskim stresom, rekao je Borrell u obraćanju putem videolinka na sastanku čiji je domaćin bio zakonodavno tijelo Češke u češkoj prijestolnici Pragu.

Optužujući Moskvu za vođenje "hibridnog rata" protiv EU-a i korištenje energetske krize kao oružja, Borrell je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku rekao da se Evropa suočava sa "teškim izgledima" u narednom periodu.

Naglasio je da će i ostatak svijeta, posebno afričke države, također patiti od posljedica rata, ističući da sankcije EU-a Rusiji nisu izazvale ekonomsku krizu, već rat koji Brisel želi zaustaviti uvođenje restriktivnih mjera, piše AA. 

Borrell je također kazao da se utjecaj sankcija EU-a na rusku ekonomiju sigurno povećava, posebno u visokotehnološkim sektorima, kao što je avijacija.

On je također dodao da je ruski energetski sektor u "deflacionom režimu" jer ne može da nastavi da razvija gasne i naftne kapacitete bez zapadne tehnologije.

komentari (0)