Dendias: Ukoliko EU ne reaguje rizikujemo da Zapadni Balkan postane poprište velike krize

Dendias je poručio da se kriza odnosi na "naše osnovne vrijednosti: demokratiju, teritorijalni integritet, ljudska prava, vladavinu prava" te da je neophodno zauzeti jasan stav na svim frontovima

Svijet 11.04.2022, 12:01
Dendias: Ukoliko EU ne reaguje rizikujemo da Zapadni Balkan postane poprište velike krize
© AA

 Ukoliko Evropska unija ne reaguje odmah rizikujemo da Zapadni Balkan postane poprište velike krize s kojom se suočavamo u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias. 

Dendias je izjavu dao uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Luksemburgu, na kojem bi se, osim o situaciji u Ukrajini, trebalo raspravljati o potencijalnim posljedicama rata u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu.

- Ponovo ćemo razgovarati o Ukrajini. Obavijestiću svoje kolege o mojoj nedavnoj posjeti Odesi, kao i o naporima Grčke da prebaci humanitarnu pomoć, ne samo u Odesu već i u Mariupolj. Ali, takođe, razgovaraćemo o Zapadnom Balkanu i Libiji. I zamoliću svoje kolege da požure s ovim. Jer, ukoliko EU ne reaguje i to sada, rizikujemo da ovo postanu poprište velike krize s kojom se suočavamo u Ukrajini, istakao je Dendias.

Na kraju je poručio da se kriza odnosi na "naše osnovne vrijednosti: demokratiju, teritorijalni integritet, ljudska prava, vladavinu prava" te da je neophodno zauzeti jasan stav na svim frontovima, piše AA. 

komentari (0)