Erdogan: Turska jača vojnu i sigurnosnu saradnju s Nigerijom

Svijet 20.10.2021, 15:19 20.10.2021, 16:09
Erdogan: Turska jača vojnu i sigurnosnu saradnju s Nigerijom
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja jača vojnu i sigurnosnu saradnju s Nigerijom koja vodi borbu protiv terorističkih organizacija, oružanih grupa i piratskih bandi.

Nakon historijskih posjeta u Angoli i Togu, turski predsjednik Erdogan danas boravi u zvaničnoj posjeti i afričkoj državi Nigeriji, gdje ga je uz najviše počasti dočekao nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari.

Nakon bilateralnog susreta dvojice lidera i sastanka proširenih delegacija Turske i Nigerije, Erdogan je novinarima kazao da Turska želi intenzivirati saradnju sa Nigerijom.

- Turska nastavlja razmjenjivati potrebne informacije o ilegalnim aktivnostima terorističke organizacije FETO u Nigeriji, istakao je Erdogan.

Naredne godine će Turska i Nigerija proslaviti 60 godina bilateralnih odnosa, a Erdogan je naglasio da je turska diplomatska misija u Nigeriji jedna od najstarijih u Africi.

Nigerijski predsjednik Buhari je zahvalio Erdoganu na posjeti i istakao da su današnji sastanci bili veoma korisni i afirmativni za intenziviranje odnosa i saradnje između Turske i Nigerije.

Delegacije Turske i Nigerije danas su potpisale ukupno sedam bilateralnih sporazuma, a nigerijski predsjednik Buhari je kazao da su to sporazumi o saradnji u oblastima energetike, vojne industrije, rudarstva i hidrokarbonskih istraživanja, piše AA.

- Nadamo se da će implementacija potpisanih sporazuma početi što prije, rekao je Buhari.

komentari (0)