EU spremila prvi paket sankcija protiv Rusije

Naglašeno da je odluka Rusije da prizna tzv. republike Donjeck i Lugansk te da pošalje vojsku u regiju nezakonita i neprihvatljiva te da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Svijet 22.02.2022, 14:45
EU spremila prvi paket sankcija protiv Rusije
© AA

 

Evropska unija (EU) izvijestila je da je spreman prvi paket sankcija protiv Rusije te da obuhvata one koji su odlučili priznati separatiste u Ukrajini, banke koje su finansirale rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i financijskim tržištima EU-a te trgovinu sa separatističkim regijama. 

Evropsko vijeće i Evropska komisija objavili su zajedničko saopćenje o prvom paketu sankcija Rusiji, čije se uvođenje očekuje danas poslijepodne.

Naglašeno da je odluka Rusije da prizna tzv. republike Donjeck i Lugansk te da pošalje vojsku u regiju nezakonita i neprihvatljiva te da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U saopćenju je navedeno da će prvi paket sankcija biti službeno predstavljen nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji će se održati danas poslijepodne, potom će paket biti finaliziran bez odgađanja, piše AA. 

Prijedlozi u sadržaju paketa sankcija koje je pripremila EU usmjereni su na mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i financijskim tržištima i uslugama EU-a, zatim ograničenje financiranja eskalacijskih i agresivnih politika. Na meti su i banke uključene u financiranje separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini. Dvije separatističke regije također bi mogle biti isključene iz sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine, kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih radnji.

Istaknuto je da je EU spremna poduzeti dodatne mjere u budućnosti s obzirom na razvoj događaja te da je EU stala uz Ukrajinu.

komentari (0)