EU uvela sankcije ruskom predsjedniku Putinu i šefu diplomatije Lavrovu

Novi paket sankcija odnosi se i na Bjelorusiju zbog učešća te zemlje u vojnoj intervenciji u Ukrajini, a nameće ozbiljna ograničenja na finansije i viznu politiku

Svijet 25.02.2022, 20:03
EU uvela sankcije ruskom predsjedniku Putinu i šefu diplomatije Lavrovu
© AA

Evropska unija (EU) je u petak uvela sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova te zemlje Sergeju Lavrovu, objavio je u petak visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. 

- Danas smo uvrstili predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Segeja Lavrova na listu sankcija, rekao je Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU.

Borrell je objasnio da se lideri EU u četvrtak tokom vanrednog samita nisu mogli složiti oko ove tačke, ali su pregovori nastavljeni i ministri vanjskih poslova su konačno pristali na uvođenje sankcija u vidu zabrane putovanja i zamrzavanja imovine Putinu i Lavrovu.

Novi paket sankcija odnosi se i na Bjelorusiju zbog učešća te zemlje u vojnoj intervenciji u Ukrajini, a nameće ozbiljna ograničenja na finansije i viznu politiku.

EU je u srijedu usvojila prvi paket sankcija Rusiji zbog kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Mjere se, između ostalog, odnose na ministra odbrane Sergeja Šojgua, dva potpredsjednika vlade, visoke vojne zvaničnike i 351 člana Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

Rusija je u četvrtak rano ujutro pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nakon događaja na Trgu Majdan u Kijevu u Ukrajini 2014. godine na vlast došla je prozapadna vlada, a tadašnji predsjednik Viktor Yanukovych pobjegao je iz države. Rusija je tada nezakonito anektirala Krim. Separatisti su proglasili takozvane uprave u oblastima Donjeck i Lugansk, gdje većinski živi stanovništvo koje je ruskog porijekla. Potom su izbili krvavi sukobi između proruskih separatističkih snaga i ukrajinske vojske.

Sporazumi u Minsku potpisani su 2014. i 2015. godine uz posredovanje zapadnih sila. Međutim, kršenja primirja su nastavljena. Do februara, u sukobima je poginulo oko 14.000 osoba.

Rusija je skrenula pažnju javnosti tako što je krajem 2021. godine počela da raspoređuje desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom. Sjedinjene Američke Države su tvrdile da se Rusija sprema za invaziju, ali je zvanična Moskva to uporno negirala. Dok su zapadne zemlje prijetile Rusiji sankcijama, moskovska administracija je priznala separatističke vlasti u Donbasu i 24. februara pokrenula vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine, javlja AA. 

Ruski lider Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da položi oružje, tvrdeći da je cilj Moskve "zaštititi ljude koji su bili izloženi genocidu od strane Kijeva i očistiti Ukrajinu od nacizma i militarizma".

komentari (0)