Francuzi biraju novog predsjednika

U zemlji sa oko 67 miliona stanovnika, 48,7 miliona registrovanih birača ima pravo glasa za novog predsjednika koji će obnašati dužnost pet godina.

Svijet 10.04.2022, 10:55 10.04.2022, 11:00
Francuzi biraju novog predsjednika

 U Francuskoj je počeo prvi krug predsjedničkih izbora u kojem će se takmičiti 12 kandidata, uključujući aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona. 

U zemlji sa oko 67 miliona stanovnika, 48,7 miliona registrovanih birača ima pravo glasa za novog predsjednika koji će obnašati dužnost pet godina. Na prekomorskim teritorijama Francuske, 1,4 miliona birača će glasati na izborima.

Ako niti jedan kandidat ne dobije 50 posto glasova u prvom krugu, dva kandidata s najviše glasova takmičit će se u drugom krugu koji će se održati 24. aprila.

Biračka mjesta širom zemlje otvorena su u 08:00 sati po lokalnom vremenu, a bit će zatvorena u 19 sati. U velikim gradovima moći će se glasati do 20 sati.

Odlukom francuski vlasti, birači koji su pozitivni na COVID-19 imat će pravo glasati dolaskom u izborne centre, pod uslovom da koriste masku, piše AA. 

Među kandidatima ističu se predsjednik Macron, kandidatkinja Republikanske stranke desnog centra (LR) Valerie Pecresse, krajnja desničarka Marine Le Pen, desničar poznat po svojim "rasističkim" stavovima Eric Zemmour, te ljevičar Jean-Luc Melenchon iz "Nepokorne Francuske".

Macron i Le Pen su u prednosti u anketama za prvi krug izbora. Prema anketama, Macron bi trebao dobiti 26 posto, Le Pen 22 posto, Melenchon 17 posto, Pecresse i Zemmour po devet posto.

Prema anketama francuskog javnom mnijenja, velika je vjerovatnost da će Macron i Le Pen ići u drugi krug izbora. Prođu li ovo dvoje kandidata u drugi krug, predviđa se da će Macron dobiti 53 posto glasova, a njegov krajnje desni protivnik 47 posto. Prije sedam dana ovi procenti glasanja bili su 55 i 45 posto.

U drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. za predsjednika je izabran Macron, koji je dobio 66,1 posto glasova, nadmašivši Le Pen, koja je dobila 33,9 posto glasova.

komentari (0)