Geolog Marc De Batist: "Razlog zbog kojeg su potresi bili devastacijskih razmjera jeste plitak epicentar"

Istakao je da zemljotresima pogođeno područje leži na Istočnoanadolskom rasjedu, glavnoj zoni sklizanja u istočnoj Turkiye

Svijet 08.02.2023, 14:52
Geolog Marc De Batist: "Razlog zbog kojeg su potresi bili devastacijskih razmjera jeste plitak epicentar"
© AA

Ovosedmični zemljotresi u južnoj Turkiye bili su među najjačim koji su pogodili tu regiju od 1668. godine, izjavio je za Anadoliju Marc De Batist, geolog sa Univerziteta Gent, jedne od najvećih visokoobrazovnih institucija u Belgiјi.

Najmanje 8.574 osobe su poginule, a 49.133 su povrijeđene nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su deset provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

De Batis navodi da je potres jačine 7,7 stepeni zapravo bio prvi ili drugi najveći ikada zabilježeni zemljotres u Turkiye, pored zemljotresa jačine 7,8 stepeni u Erzincanu 1939. godine, u kojem je bilo 33.000 žrtava.

Drugi zemljotres bio je među 11 najjačih potresa zabilježenih u zemlji ikada, dodao je Batist.

Glavni razlog zašto su potresi bili devastacijskih razmjera je taj što je epicentar bio plitak i bliži površini, navodi belgijski geolog.

- Što je zemljotres plići, to je potres jači. Intenzitet podrhtavanja, zajedno sa trajanjem podrhtavanja, uzrokuje većinu štete. Drugi vrlo jak potres pogodio je isto područje koje je potresao prvi, što je pogoršalo stvari, dodao je.

Istakao je da zemljotresima pogođeno područje leži na Istočnoanadolskom rasjedu, glavnoj zoni sklizanja u istočnoj Turkiye.

- Tako da je ovo bio događaj sklizanja, što znači da su se dva dijela s obje strane rasjeda pomjerila horizontalno jedan u odnosu na drugi, pojasnio je.

komentari (0)