Hezbollah ispalio protutenkovske projektile prema sjeveru Izraela

Raketni napad je prvi nakon atentata na zamjenika čelnika Hamasa Saleha Arourija u libanonskoj prijestolnici Bejrutu u utorak navečer

Svijet 03.01.2024, 09:18
Hezbollah ispalio protutenkovske projektile prema sjeveru Izraela
© AA

Libanska grupa Hezbollah ispalila je u utorak uveče najmanje tri protutenkovske rakete na područja na sjeveru Izraela, javljaju izraelski mediji.

Raketni napad je prvi nakon atentata na zamjenika čelnika Hamasa Saleha Arourija u libanonskoj prijestolnici Bejrutu u utorak navečer.

Arouri je najviše pozicionirani lider Hamasa kojeg je Izrael ubio od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, prenosi AA. 

List "Yedioth Ahronoth" objavio je da je ubrzo nakon atentata grupa Hezbollah ispalila protutenkovsku raketu na metu u oblasti Margaliot u blizini granice s Libanom.

Izraelski "Haaretz" je također javio o još jednom napadu Hezbollaha s dvije protutenkovske rakete na izraelsku vojnu poziciju u blizini zajednice Menara, blizu granice s Libanom, pri čemu je izraelska vojska odgovorila na izvore vatre.

Hezbollah je saopštio da su njegovi borci izveli niz napada na izraelske vojnike u blizini vojne lokacije al-Marj.

Pokret je ranije upozorio da izraelsko ubistvo zamjenika šefa Hamasa Saleha Arourija u Bejrutu neće ostati bez odgovora i kazne.

U saopštenju se navodi da ovo ubistvo, počinjeno u centru Bejruta, predstavlja "ozbiljan napad na Liban, njegov narod, sigurnost i suverenitet" i da je "opasna politička i sigurnosna poruka."

U napadu izraelskog drona u libanskoj prijestolnici Bejrutu u utorak je ubijeno najmanje šest osoba, među kojima i Arouri.

Napetost se rasplamsala duž granice između Libana i Izraela u jeku povremenih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha.

Do napetosti je došlo u jeku izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

komentari (0)