Istraživanje: Sve manje snijega širom svijeta, opasnost za milione ljudi

Trend opadanja snježnog pokrivača u 82 od 169 velikih riječnih slivova sjeverne hemisfere, uključujući rijeku Colorado u SAD-u i Dunav u Evropi

Svijet 11.01.2024, 12:27
Istraživanje: Sve manje snijega širom svijeta, opasnost za milione ljudi
© AA

Dijelovi Sjedinjenih Američkih Država pogođeni su snažnim olujama i snježnim mećavama. Ipak, mnoge američke savezne države koje su navikle na bijele zime sada imaju više kiše nego snijega.

Novo istraživanje pokazuje da je klimatska kriza uzrokovana ljudskim djelovanjem smanjila snježni pokrivač u velikom dijelu sjeverne hemisfere u posljednjih 40 godina, što prijeti ključnim izvorima vode za milione ljudi, piše CNN.

Istraživanje naučnika s Dartmouth Collegea iz New Hampshirea objavljeno u časopisu „Nature“ tvrdi da su klimatske promjene uzrokovale značajno manje snijega na sjeveru od 80-ih godina do danas. Područja na jugozapadu i sjeveroistoku SAD-a, kao i u srednjoj i istočnoj Evropi, bilježe najveći pad zbog globalnog zagrijavanja, između 10% i 20% manje snijega po deceniji.

Gubitak snijega najveći je problem za zajednice koje ovise o njemu kao izvoru vode. Kako se planeta zagrijavati, mnoga gusto naseljena područja koja se oslanjaju na snijeg će tokom sljedećih nekoliko decenija doživjeti povećane gubitke u dostupnosti vode.

Naučnici su promatrali i riječne slivove kako bi izmjerili koliko je resursa snježne vode nestalo. Istraživanje je otkrilo trend opadanja snježnog pokrivača u 82 od 169 velikih riječnih slivova sjeverne hemisfere, uključujući rijeku Colorado u SAD-u i Dunav u Evropi, pri čemu 31 sliv pokazuje otiske klimatskih promjena koje su uzrokovali ljudi.

Posebna pažnja usmjerena je na snježni pokrivač u mjesecu martu koji, tvrde naučnici, najbolje pokazuje stanje zime.

Uzastopne godine manjeg snježnog pokrivača na zapadu SAD-a već su omogućile da zime i proljeća donesu nestašicu vode i šumske požare. Snijeg pomaže sprječavanje šumskih požara ili može smanjiti njihov intenzitet. Za razliku od kiše, koja može brzo oticati, snijeg se s vremenom polako otapa i može osigurati trajno otpuštanje vode u tlo, smanjujući vjerovatnost da će se zapaliti.

Manji snježni pokrivač rizična su i za mjesta koja se baziraju na zimske sportove koji su ekonomski pokretači. Mnoga skijališta na sjevernoj hemisferi već se suočavaju s takvim izazovima, a mnoga se sada oslanjaju na snježne topove kako bi osigurali dovoljno snijega za poslovanje. Neka se mjesta približavaju temperaturnim pragovima koji će čak i vještački stvoren snijeg učiniti neodrživim.

komentari (0)